Berget Lewis, Glennis Grace en Esmée Denters
NOS Nieuws

Glennis Grace in de halve finale: wat betekent dit voor haar carrière?

Vannacht (02.00 uur Nederlandse tijd) staat Glennis Grace in de halve finale van America's Got Talent. Haar droom is om in de VS door te breken. Ze is niet de eerste Nederlandse artiest die het probeert te maken in het buitenland met een deelname aan een talentenjacht.

Berget Lewis, in Nederland vooral bekend als achtergrondzangeres, doet in 2017 mee aan de Britse X Factor. Ze komt glansrijk de eerste ronde door, maar moet het programma verlaten net voor de liveshows. Het is een periode waar ze ook niet op terug wil kijken, vertelt haar management. Het heeft voor haar geen doorbraak in Engeland opgeleverd.

Volgens muziekproducer Eric van Tijn komt dat omdat Lewis zonder plan heeft meegedaan. "Zij dacht volgens mij: ik kijk wel wat er gebeurt. Berget is natuurlijk ook hartstikke goed, maar Glennis pakt het serieuzer aan. Bij haar is erover nagedacht voordat ze auditie deed."

Esmée Denters doet na een paar jaar stilte in 2015 auditie bij The Voice UK. Denters wordt een internationale YouTube-sensatie in 2006, maar na een aantal hits verdwijnt ze in de luwte. In 2015 besluit ze om het nog eens te proberen, maar ook zij valt af net voor de liveshows.

Denters' deelname heeft geen grote gevolgen gehad voor haar muziekcarrière. "Ze probeerde een soort comeback te maken en dat is gewoon heel moeilijk", volgens Van Tijn. "Bij Glennis ligt dat anders, zij heeft natuurlijk geen opleving van haar carrière nodig."

Je hoeft niet per se naar het buitenland om met een talentenjacht-auditie door te breken. Een oud filmpje van de auditie bij The Voice of Holland van Charly Luske gaat in 2013 ineens viral op YouTube. Volgens zijn management is dat vooral voor zijn naam als artiest goed geweest. Ook doet hij door die bekendheid af en toe shows in het buitenland.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Een deelname aan een buitenlandse talentenjacht betekent dus niet een doorbraak in het buitenland. "Ze heeft winst nodig", zegt Van Tijn. "Als je zoiets wint heb je een korte periode alle aandacht en dan kun je je moment pakken." Maar daarna komt pas echt het moeilijkste volgens de muziekproducer. "Als haar eerste single dan helemaal te gek is, maakt ze kans op een serieuze doorbraak in de VS."

Of ze zo ver komt, is nog maar de vraag. "Ze is een steengoede zangeres en ook extreem serieus en bevlogen. Daar zal het niet aan liggen." Het oud-jurylid wijst op andere factoren die ook van belang zijn in een talentenshow, "bijvoorbeeld haar concurrentie, het liedje en de kleding". Van Tijn: "Ongeacht of ze doorgaat of niet: ze is een van de besten in Nederland en dat blijft ze ook. Als ze wint, dan presteert ze iets wat niemand anders is gelukt."

Of Glennis Grace doorgaat naar de finale wordt donderdag bekend. Kijkers hebben 24 uur om te stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl