Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Minister stapt naar rechter om aangekondigde politieacties te verbieden

Minister Grapperhaus van Justitie heeft een kort geding aangespannen om de aangekondigde politieacties van dit weekend te verbieden. Hij had de politiebonden al gesommeerd om niet door te gaan met hun staking, maar zij gaven geen gehoor aan die oproep.

De bonden hebben alle politiemedewerkers opgeroepen om vanaf vrijdagmiddag hun werkzaamheden neer te leggen. Ze zullen dan alleen nog uitrukken bij noodhulpverzoeken die spoedeisend zijn.

Grapperhaus waarschuwde in een sommatie die gericht was aan de voorzitters van de politiebonden dat er door de acties sprake is van onacceptabele risico's voor de openbare orde en veiligheid.

"Deze risico's maken de aangezegde actie onverantwoord en onbeheersbaar", aldus de minister. "U en ik kunnen het ons niet permitteren om concessies te doen aan de veiligheid in Nederland en aan de veiligheid van politiemensen."

Alle begrip

Een woordvoerder zegt dat de minister alle begrip heeft voor politiemensen die actie willen voeren. "Alleen: in dit geval zijn de veiligheidsrisico's te groot."

Toch zijn de politievakbonden niet van plan de acties af te zwakken, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. "Wij vinden dat we terecht actie voeren voor meer veiligheid in Nederland en een betere cao. We hebben bij deze actie de waarborgen voor de veiligheid van de burgers uitermate goed meegenomen."

"We zitten in de problemen door dit kabinet", zegt Struijs. "Daarom is het voor ons heel belangrijk dat deze actie doorgaat, om aan te tonen dat we het wel een beetje zat zijn."

Acuut gevaar

Volgens Struijs is er geen sprake van concessies doen aan de veiligheid, zoals Grapperhaus zegt. "Want op het moment van acuut gevaar voor de burger zal de politie in actie komen."

Vanwege de acties is er geen politie beschikbaar bij verschillende voetbalwedstrijden komend weekend. "Het is een inschatting van de burgemeesters van die steden of de wedstrijden doorgaan of niet. Willen ze graag politie, dan kunnen ze dat afdwingen bij de rechter. Wij volgen de rechter altijd."

Hoge werkdruk

De politie voert niet alleen actie voor een betere cao. Door de hogere werkdruk kunnen agenten onvoldoende instaan voor de veiligheid, zeggen de bonden. Ook een hoger salaris en de pensioenleeftijd zijn belangrijke punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl