Serena Williams was vooral heel boos op de umpire Pro Shots

ITF steunt umpire Ramos, WTA kiest de zijde van Williams

time icon

De tumultueus verlopen vrouwenfinale van de US Open smeult ook twee etmalen nadat de laatste bal werd geslagen nog na. De tirade die Serena Williams tijdens dat duel afstak aan het adres van scheidsrechter Carlos Ramos blijkt niet alleen onder spelers, speelsters en analisten hevige reacties op te roepen, maar lijkt ook voor tweespalt te zorgen tussen de officiële instituties van het mondiale tennis.

Opvallend is dat de internationale tennisfederatie ITF maandag in een officiële verklaring zijn steun heeft uitgesproken voor umpire Carlos Ramos, terwijl de belangenorganisatie van het vrouwentennis WTA in een officiële verklaring de zijde van Williams heeft gekozen. Waar de ITF stelt dat Ramos simpelweg de regels correct heeft nageleefd, meent de WTA dat vaak met twee maten wordt gemeten.

Verhit debat

Ramos gaf Williams tijdens de bewuste finale in New York drie officiële waarschuwingen, waarbij de laatste waarschuwing gepaard ging met een gamestraf. Williams' tegenstander Naomi Osaka kwam daardoor van een 4-3 op een 5-3 voorsprong. Williams reageerde furieus op Ramos' beslissingen, noemde hem 'een dief' en betichtte hem zelfs van seksisme. Williams verloor de finale met 6-2, 6-4 van de Japanse Naomi Osaka.

Het incident leidde tot een verhit debat in de tenniswereld over het gedrag van Williams en het handelen van Ramos. Williams' opmerking dat mannen verbaal vele malen erger over de schreef kunnen gaan tegen scheidsrechters zonder daarvoor bestraft te worden, kreeg bijval van tennislegende Billie-Jean King en BBC-sportpresentator Sue Barker, zelf oud-tennisprof en in 1976 winnares van Roland Garros. Anderen prezen umpire Ramos voor zijn stoïcijnse en rechtlijnige optreden.

Stellingen betrokken

In die polemiek hebben nu ook de ITF en de WTA hun stellingen betrokken. "Carlos Ramos is een van de meest ervaren en gerespecteerde umpires in het tennis. Zijn beslissingen waren geheel volgens de regels", stelt de ITF in een verklaring.

"Het is begrijpelijk dat dit betreurenswaardige incident een debat uitlokt, maar het is ook belangrijk te weten dat Carlos Ramos zijn taken professioneel, integer en volgens het boekje heeft uitgevoerd."

WTA: dezelfde behandeling

Williams op haar beurt weet zich gesteund door de WTA, de belangenorganisatie van het mondiale vrouwentennis. "Het mag in de beoordeling van emotionele uitbarstingen op de tennisbaan niet uitmaken of je man of vrouw bent", zei WTA-baas Steve Simon.

"Alle spelers moeten op dezelfde manier behandeld worden en dat was hier duidelijk niet het geval. We hopen dat wat we zaterdag hebben gezien niet meer zal voorkomen."

De Amerikaanse tennisbond USTA, organisator van de US Open, heeft Williams een boete opgelegd van 17.000 dollar.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ik heb genoeg gewonnen dus waarom zou ik vals spelen?'

STER Reclame