Inwoners van de staat South Carolina slaan gastanks in vanwege de naderende orkaan Reuters

Ruim een miljoen mensen aan de oostkust van de Verenigde Staten hebben een evacuatiebevel gekregen vanwege de naderende orkaan Florence. Die komt naar verwachting donderdag aan land als "een extreem gevaarlijke orkaan", meldt het Amerikaanse orkaancentrum.

De orkaan is de afgelopen uren flink in kracht toegenomen en heeft nu categorie 4 op een schaal van 5 bereikt, met windsnelheden rond de 200 kilometer per uur. Het orkaancentrum waarschuwt dat Florence gepaard kan gaan met hevige regenval en overstromingen.

Verwacht wordt dat de orkaan aan land komt bij de grens tussen de staten North Carolina en South Carolina. De gouverneurs van die staten hebben de noodtoestand uitgeroepen. Ook in de naburige staat Virginia hebben tienduizenden inwoners het bevel gekregen zich naar hogere grond te begeven.

Bekijk hier hoe inwoners zich voorbereiden:

'Ik heb een volle tank benzine, ik ben er klaar voor'

Florence groeit mogelijk uit tot de zwaarste orkaan in het gebied in de afgelopen dertig jaar. De orkaan wint snel aan kracht door het warme water van de Atlantische Oceaan.

De autoriteiten hebben inwoners gevraagd zich goed voor te bereiden. Bij Amerikaanse vliegmaatschappijen kunnen passagiers vluchten zonder extra kosten omboeken.

President Trump heeft vanwege zorgen over de komst van de orkaan een bijeenkomst in de hoofdstad van de staat Mississippi afgelast.

Elders boven de Atlantische Oceaan zijn nog twee andere orkanen ontstaan. Isaac, de vijfde orkaan van dit seizoen, koerst richting het Caribisch gebied. Het lijkt er volgens de meeste modellen niet op dat de orkaan zwaarder wordt dan categorie 1.

Volgens Weerplaza is het nog onzeker welk gebied deze orkaan gaat treffen. Het Amerikaanse orkaancentrum gaat uit van een koers richting het eiland Dominica, maar andere weermodellen komen met een meer noordelijke koers. Daardoor bestaat er een kans dat Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius getroffen worden. De orkaan komt naar verwachting donderdag aan in het gebied.

De orkaan Helene is vooralsnog geen bedreiging voor bewoonde gebieden.

De orkanen op de kaart

STER reclame