Co Westerik in 2012 in Rotterdam Hollandse Hoogte

Kunstenaar Co Westerik is op 94-jarige leeftijd in Rotterdam overleden. Hij was al langere tijd ziek, meldt zijn familie aan het persbureau ANP.

Het oeuvre van Westerik bestaat uit ruim tweehonderd olieverfschilderijen, waarvan Snijden aan gras (1966) waarschijnlijk het bekendste is. Hierin snijdt een vinger zich aan een grasspriet. Reproducties van dit werk werden in de jaren zeventig uit de trein verwijderd, nadat veel mensen er aanstoot aan hadden genomen.

Bekend werd ook zijn in opdracht gemaakte achttien meter hoge muurschildering 'Touwtjespringend meisje' op een Rotterdamse politiebureau. Westerik beperkte zich echter niet tot schilderen: hij tekende en legde zich toe op het maken van etsen, litho's en zeefdrukken. Ook maakte hij boekomslagen.

Westerik in 1951 bij zijn werk 'De visvrouw', waarmee hij de Jacob Marisprijs won ANP

Veel prijzen

De natuur en verwondering over alledaagse situaties waren zijn belangrijkste drijfveren. Co Westerik kreeg prijzen voor zijn teken- en schilderwerk en nam verschillende keren deel aan de Biënnale van Venetië. In 1999 werd hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De op 2 maart 1924 in Den Haag geboren Jacobus Westerik volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Direct na zijn afstuderen in 1947 maakte Westerik het schilderij 'De Visvrouw'. Daarmee won hij in 1951 de Jacob Maris Prijs voor de Schilderkunst.

Westerik schilderde heel anders dan men tot dan toe gewend was, wat hem na deze prijs behalve positieve ook veel negatieve publiciteit opleverde.

Interview met Co Westerik in 2013 (CBK Rotterdam)

STER reclame