Romano Fenati is ontslagen door Marinelli Snipers Team na zijn bizarre actie gisteren in de Moto2-race van San Marino. "Het was onsportief en gevaarlijk gedrag", meldt het team op Facebook. "Het leven van een coureur is in gevaar gebracht en dan zijn er geen excuses mogelijk."

De 22-jarige Italiaan kneep tijdens de race op een snelheid van 200 km/uur in de voorrem van zijn landgenoot Stefano Manzi.

Absurde actie in Moto2: Fenati knijpt in voorrem tegenstander Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fenati werd in eerste instantie voor twee races geschorst, maar was het daar niet mee eens. "Ik erken dat het een gevaarlijke manoeuvre was en dat ik niet zo had moeten reageren, maar Manzi heeft meer gedaan dan wat op de beelden te zien was", zei hij bij de Spaanse sportzender Movistar.

Fenati, die geen smetteloze reputatie heeft in de motorsport, zegt dat zijn actie in perspectief moet worden geplaatst. "Het zijn altijd dezelfde mensen die fouten maken. Het is tijd dat er eerlijker beoordeeld wordt."

Golf van kritiek

Na de races kreeg Fenati een golf van kritiek over zich heen van collega-motorcoureurs. Cal Crutchlow, die derde werd in de MotoGP van San Marino, vindt dat Fenati nooit meer aan een wedstrijd mee mag doen.

"In de rem van een ander knijpen op het rechte stuk is een schandalige en levensgevaarlijke actie. Onbegrijpelijk dat zijn team hem er niet meteen via de achterdeur uit heeft geschopt toen hij terug in de garage kwam."

Romano Fenati EPA

Ook Marc Márquez, leider in de WK-stand bij de MotoGP, vond de straf niet voldoende en had hem langer aan de kant gezet. "Maar het is beter dan niets. Als Fenati verstandig is, blijft hij de rest van het seizoen thuis."

Er waren ook coureurs die het enigszins voor Fenati opnamen en de straf afdoende vonden. "Fenati begrijpt wel dat dit gedrag niet kan. We weten niet wat Manzi allemaal nog meer heeft gedaan. Manzi is een erg agressieve rijder", zei drievoudig wereldkampioen in de koningsklasse Jorge Lorenzo.

Bendsneyder over remknijper Fenati: 'Eigenlijk is hij best een lieve jongen'

STER reclame