Thierry Aartsen en Mark Rutte op verkiezingscampagne in Breda
NOS NieuwsAangepast

VVD-wethouder roept op tot blokkade nieuw Kamerlid Thierry Aartsen

VVD-wethouder en locoburgemeester Berkhout van de gemeente Wormerland roept de VVD-top op tot een blokkade van de installatie van partijgenoot Thierry Aartsen in de Tweede Kamer. In een tweet vraagt hij fractievoorzitter Dijkhoff en partijvoorzitter Van der Wal om af te zien van de benoeming.

"Ik kan mij niet voorstellen dat wij gezamenlijk zo'n eikel erbij willen hebben", laat hij via Twitter weten. Berkhout is al 16 jaar actief bij de VVD in de gemeente in Noord-Holland.

Aartsen, nu fractievoorzitter in Breda, veroorzaakte de afgelopen dagen opschudding met oude berichten op zijn Twitter-account. In 2009 schreef hij: "GVD! Weer iemand voor de trein, kom dus niet verder dan Eindhoven! Zelfmoordenaars, word eens creatief."

Zwarte Piet

Over een voetbalwedstrijd maakte Aartsen in 2016 het volgende bericht: "Een heerlijk Avondje NAC: zwarte piet in NAC-shirts op het veld en OW Sylvana van Rob van Daal door de speakers."

Het carnavalslied van Van Daal met teksten als "Sylvana, wat ben je toch een zielenpiet' en 'Kun je niet emigreren" kreeg destijds veel kritiek. Politica en presentatrice Sylvana Simons zet zich in tegen racisme en is tegen Zwarte Piet.

Aartsen, die de vrijgekomen zetel van Jeanine Hennis-Plasschaert inneemt, zegt zelf geen spijt te hebben van zijn tweets. Hij is niet van plan ze te verwijderen, zo zegt hij een gesprek met BN De Stem. "Misschien moet ik iets behoedzamer worden. Maar nogmaals: ik ben wie ik ben."

Optelsom

Wethouder Berkhout laat vanuit het Spaanse Valencia aan de NOS weten dat Aartsens houding 'zo ben ik nu eenmaal' hem vreselijk heeft geïrriteerd. "Dat verstevigt het idee dat de VVD zo is. Ik hou van nuance en niet dat mensen worden weggezet", aldus de VVD-politicus, die zegt geen spijt te hebben van zijn tweet. "Normaal doe ik zulke dingen nooit, maar het is de optelsom. Er zijn bij de VVD allerlei incidenten en dat vind ik jammer."

Berkhout snapt niet dat Aartsen zijn uitspraken niet wil toeschrijven aan zijn jeugdige onbezonnenheid. "Iedereen doet als hij jong is wel iets raars. Maar dan kan hij er toch afstand van nemen?" Hij is blij dat de VVD-voorzitter Van der Wal in de ochtend belde en hem vroeg koffie te komen drinken.

De VVD-fractie laat weten dat de installatie gewoon doorgaat. Bij het partijbureau wordt de oproep van de wethouder bekeken.

"Officieel zeggen ze er niets over maar achter de schermen balen ze enorm bij de VVD", zegt politiek verslaggever Wilco Boom. "Het is de zoveelste keer in korte tijd dat de VVD negatief in het nieuws komt, na het aftreden van Zijlstra, de kritiek op Blok en het vertrek van Ten Broeke."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl