Waar normaal gesproken de prestigieuze MotoGP de meeste aandacht opeist in de motorsportwereld, was het zondag tijdens de Grand Prix van San Marino de Moto2 die de tongen losmaakte. In die klasse deed een bizarre actie van de Italiaan Romano Fenati menigeen de schrik om het hart slaan.

Bij een snelheid van ruim 200 km/uur kneep Fenati tijdens een inhaalactie in de voorrem van de naast hem rijdende Stefano Manzi. Wat de aanleiding was voor de levensgevaarlijke actie bleef ook na afloop onduidelijk. Manzi kon ternauwernood op zijn motorfiets blijven zitten.

Absurde actie in Moto2: Fenati knijpt in voorrem tegenstander Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Italiaan kreeg voor de absurde actie, die door de wedstrijdleiding als "onverantwoordelijk rijden" werd aangemerkt, de zwarte vlag. Fenati is inmiddels door de internationale motorsportbond voor twee races geschorst.

Fenati is een omstreden figuur in de racewereld. In 2016 werd hij middenin het seizoen al eens door Valentino Rossi uit het team gezet, nadat hij tijdens een ruzie met een monteur buiten zijn boekje was gegaan.

Bendsneyder 20ste in de Moto2

Bo Bendsneyder, die eerder deze week voor twee jaar tekende bij het Nederlandse Moto2-team van Jarno Janssen, reed in de Moto2 wederom een anonieme race.

De Rotterdammer startte vanaf de 23ste positie, reed heel even op de 19de stek, maar dat was vooral te danken aan het feit dat voor hem diverse coureurs uitvielen. Bendsneyder moest genoegen nemen met plaats 20.

De overwinning in de middenklasse ging naar Francesco Bagnaia, die de race van start tot finish leidde. De leider in het kampioenschap liet Miguel Oliveira en Marcel Schrötter achter zich.

Dovizioso wint de MotoGP

In de MotoGP eiste Andrea Dovizioso de zege op in San Marino. De Italiaan bleef op de streep klassementsleider Marc Márquez en de Brit Cal Crutchlow voor.

Dovizioso veruit de beste bij MotoGP San Marino Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jorge Lorenzo, teamgenoot van Dovizioso bij Ducati, had het feest compleet kunnen maken, maar hij ging rijdend op de tweede plaats in de slotrondes onderuit en werd uiteindelijk zeventiende. Márquez behoudt de leiding in de WK-stand.

De van poleposition vertrokken Lorenzo ging er in de openingsronde met de andere Ducati's van Divizioso en Jack Miller vandoor. Márquez haakte aan en had Miller snel te pakken.

Dovizioso nam na vijf ronden de leiding van Lorenzo over en stond deze niet meer af.

Andrea Dovizioso AFP

In de Moto3 boekte Lorenzo Dalla Porta in zijn 48ste grand prix zijn eerste zege. Voor San Marino wist de 21-jarige Italiaan pas een keer het podium te halen. Eerder dit jaar werd hij derde in Qatar.

Dalla Porta bleef de Spanjaard Jorge Martin, die van poleposition vertrok, en Fabio Di Giannantonio voor. Marco Bezzecchi, leider in het kampioenschap, ging in de voorlaatste ronde onderuit.

STER reclame