Van der Poel debuteert met brons bij WK mountainbiken Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mathieu van der Poel is in het Zwitserse Lenzerheide bij zijn debuut op de WK mountainbiken als derde geëindigd.

Het goud ging voor de vierde keer op rij naar Nino Schurter, die voor eigen publiek wist af te rekenen met zijn grote rivaal Gerhard Kerschbaumer.

Achtervolgen

Van der Poel kende een slechte start, lag bij het eerste meetpunt al op ruim een halve minuut van de kop en was vanaf dat moment aangewezen op achtervolgen.

Dat deed hij overtuigend. Seconde na seconde knabbelde de Nederlandse alleskunner iets van zijn achterstand af en bij het ingaan van de derde ronde vond hij aansluiting bij de zeven achtervolgers.

Mathieu van der Poel EPA

De twee titelfavorieten waren er toen al vandoor. Zesvoudig wereldkampioen en olympisch kampioen Schurter sloeg bij het ingaan van de tweede ronde al een gaatje.

Alleen Kerschbaumer, die dit seizoen Schurter één keer wist te kloppen in de wereldbeker, wist het gaatje te dichten. De achtervolgers, waaronder de teruggekomen Van der Poel, bleven op ruim 20 seconden hangen.

Van der Poel demarreert

Nadat Van der Poel even op adem was gekomen, ging hij in de vierde ronde in zijn eentje in de achtervolging op de twee koplopers.

WK mountainbiken: Van der Poel alleen in achtervolging op koplopers Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De ontketende Van der Poel bracht de achterstand op de twee koplopers terug tot 13 seconden, maar moest daarna toch zijn meerdere erkennen in Schurter en Kerschbaumer.

Het brons kwam echter geen moment meer in gevaar. Daarmee heeft Van der Poel in 2018 bij drie internationale titeltoernooien in drie disciplines een medaille gewonnen: brons bij de WK veldrijden, zilver bij de EK wegwielrennen en brons bij de WK mountainbiken.

Van der Poel na brons bij WK mountainbiken: 'Op koers voor olympische medaille'

Bovendien werd Van der Poel achttien jaar na Bart Brentjens pas de tweede Nederlandse medaillewinnaar bij een WK mountainbiken. In 2000 werd de Limburger - die in 1995 (het geboortejaar van Van der Poel) als enige Nederlander ooit de wereldtitel veroverde - ook derde bij de WK.

"Vooraf wist ik dat een medaille mogelijk was", aldus Van der Poel na afloop. "Ik had een beetje pech in de beginfase, toen ik moest wachten op Marotte, die niet in zijn pedalen raakte. Daardoor kwam ik de eerste ronde heel slecht door."

Na een lange achtervolging ging hij voor de helft van de wedstrijd alleen in de achtervolging. "Ik kwam nog best dicht op de koplopers, maar toen ik dichterbij kwam gingen die twee ook weer gas geven. Toen wist ik wel dat ik voor die bronzen medaille moest gaan."

Mathieu van der Poel EPA

Een revanche op de mislukte Europese titelstrijd in Glasgow, waar Van der Poel halverwege de strijd moest staken, was dit niet.

"Volgens mij heb ik geen revanche nodig", reageerde Van der Poel nuchter. "Ik heb gezegd dat dit de beste weg was om een olympische medaille te halen en dat heb ik vandaag bewezen. Ik heb nog twee jaar de tijd om iets te verbeteren. Maar ik ben op de goede weg."

Schurter vreesde Van der Poel

Het goud ging voor de vierde keer op rij naar Nino Schurter. In de voorlaatste ronde schudde Schurter zijn Italiaanse rivaal af in de afdaling naar de finishstraat en sloeg luid toegejuicht door naar schatting 40.000 landgenoten het beslissende gaatje.

Kerschbaumer legde zich snel neer bij de overmacht van Schurter, waardoor de Zwitser - gedragen door de aanmoedigingen en de koebellen - met een brede glimlach op zijn gezicht naar zijn zevende wereldtitel snelde.

Mathieu van der Poel op het podium bij de WK mountainbiken in Lenzerheide NOS

Vermoedelijk zal Van der Poel het in Tokio opnieuw moeten opnemen tegen Schurter, die al goud, zilver en brons won bij de afgelopen Spelen.

"Ik voelde me eigenlijk niet zo goed, maar het is geweldig om hier voor zoveel publiek te mogen winnen", aldus Schurter, die dankbaar was dat hij in de beginfase als een concurrent zag afhaken.

"Ik zag dat Van der Poel op achterstand reed en heb er alles aan gedaan om dat gat groter te maken. Hij is een gevaarlijke klant, zeker als het op een sprint aankomt. Ik wilde hem per se niet terug laten komen."

Nino Schurter viert zijn zevende wereldtitel mountainbiken EPA

STER reclame