NOS Wielrennen

Debutante Courtney verovert wereldtitel mountainbike

Stuurfout Langvad bezorgt Courtney eerste wereldtitel

Kate Courtney heeft in Lenzerheide (Zwitserland) voor de eerste keer de wereldtitel mountainbike op het onderdeel cross country veroverd. De 22-jarige Amerikaanse profiteerde in de slotronde van een stuurfout van Annika Langvad, die de hele race op kop had gereden. De Deense werd tweede, Emily Batty uit Canada pakte het brons.

Langvad nam vanaf het eerste moment in de wedstrijd de leiding en bouwde deze gestaag uit. Na vier van de zeven rondes had zij 31 seconden voorsprong op Courtney. De Amerikaanse zette echter aan en de marge werd langzaam kleiner. Bij het ingaan van de slotronde kwam Courtney in het wiel bij Langvad en de Deense leek rijp voor de sloop.

Courtney, die vorig jaar de wereldbeker won bij de beloften en op de WK haar debuut maakte bij de elite, leek echter te veel te hebben gegeven en zag Langvad weer uit het zicht verdwijnen. De Deense was hard op weg naar haar tweede wereldtitel, maar maakte een stuurfout waardoor Courtney haar dit keer wel kon passeren. De Amerikaanse gaf vervolgens de voorsprong niet meer uit handen.

Kate Courtney in actie tijdens de WK in Lenzerheide

Neff laat het afweten

Jolanda Neff, de wereldkampioene van 2017, miste de slag in de eerste ronde en werd op grote achterstand gereden. De Zwitserse, dit jaar ongenaakbaar in de wereldbeker, begon nog wel een imposante inhaalrace, maar meer dan de vierde plaats, op ruim twee minuten van de winnares, leverde dat niet op.

De Nederlandse Anne Tauber moest in het begin al direct toegeven en kwam op ruim vier minuten als zevende over de streep. Anne Terpstra viel uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl