ANP

Wekdienst 8/9: Open Monumentenweekend en Marker Wadden toegankelijk voor publiek

time icon

Goedemorgen! Veel cultuur vandaag in Nederland, met het Open Monumentenweekend. Deze ochtend was de uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick gepland, maar de kinderen zijn momenteel vermist. Het is onduidelijk of de uitzetting vandaag nog doorgaat.

In het zuiden van het land is het droog en schijnt de zon geregeld. In het noorden meer bewolking en af en toe een bui. Het wordt 17 tot lokaal 20 graden.

WEERPLAZA

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Iedereen is vanaf vandaag welkom op de Marker Wadden: een nieuw stukje Nederland, waar de natuur nog volop in ontwikkeling is.
  • Het is Open Monumentenweekend en dat betekent dat in het hele land monumenten hun deuren openen voor publiek. De Muur van Mussert in Lunteren is voor het eerst sinds 1938 toegankelijk voor publiek.
  • In Leeuwarden zijn de ogen vanavond gericht op ruim 100 paarden, tijdens de première van De Stormruiter. De muziek- en theatervoorstelling is een vertelling over de eeuwige strijd van de mens tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras.
  • De rechter heeft bepaald dat de uitzetting van Lili en Howick niet uitgesteld wordt. Daarom zal dat vandaag gebeuren. Maar of dat gebeuren is onduidelijk, want inmiddels is bekend dat de broer en zus vermist zijn.

ANP

Wat heb je gemist?

Howick en Lili, de kinderen die vandaag zouden worden uitgezet naar Armenië, worden vermist. Ze zijn vannacht bij hun pleeggezin weggelopen. Dat bevestigt het ministerie van Justitie tegenover de NOS.

Gisteren waagde advocaat Flip Schüller namens de kinderen nog een laatste poging om uitzetting van de tieners te voorkomen. Hij vroeg om een voorlopige voorziening voor de kinderen omdat het niet goed zou gaan met de moeder.

De rechter ging daar niet in mee. Volgens hem was er geen officiële diagnose gesteld en moest er langdurig onderzoek worden gedaan om vast te stellen hoe de moeder eraan toe is. Verder zei hij dat er afspraken waren gemaakt over onderdak, scholing en financiële ondersteuning voor de kinderen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit

Een vrouw in de Amerikaanse staat Connecticut is zwaargewond geraakt toen ze een dynamietstaaf aanzag voor een kaars en die aanstak. Vanwege een stroomstoring had de vrouw geen licht thuis. Toen ze in de kelder ging kijken, pakte ze in haar veronderstelling een kaars. Toen ze die aanstak, ontplofte het explosief. De moeder raakte zwaargewond in het gezicht en aan haar handen.

Het is niet bekend waarom de dynamietstaaf in het huis lag. Volgens de man van de vrouw hadden ze geen idee dat het er lag.

ANP

Fijne dag!

STER Reclame