Het Iraanse consulaat in Basra werd door betogers in brand gestoken AFP

Betogers in de Iraakse stad Basra hebben het consulaat van Iran gisteravond bestormd en brand gesticht in het gebouw. De boze menigte riep leuzen tegen Iran: ze vinden dat het land te veel invloed heeft op de politiek in Irak.

Het is al dagen onrustig in Irak. Vooral in Basra ten zuidoosten van Bagdad lopen de protesten uit de hand. Inwoners protesteren er tegen de slechte leefomstandigheden.

het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de schade aan het gebouw groot is, maar dat niemand gewond is geraakt. Een woordvoerder eist dat de aanvallers zwaar worden bestraft. De Iraakse premier Abadi heeft een onderzoek gelast naar de brandstichting.

Corruptie

De inwoners van Basra zijn boos omdat de regering in hun ogen corrupt is. Ook vinden de bewoners dat ze aan hun lot worden overgelaten. Zo zijn er ondanks de enorme oliereserves rond de stad geen banen en ontbreekt het aan basisvoorzieningen. Als een van de weinige steden in het Midden-Oosten heeft Basra geen werkend waterzuiveringssysteem.

Ook in de hoofdstad Bagdad gingen gisteren duizenden mensen de straat op. Bij protesten in Irak vielen de afgelopen week tien doden.

Irak heeft het economisch zwaar door de strijd van de afgelopen jaren tegen terreurgroep IS. Het land heeft tientallen miljarden dollars nodig om de schade te herstellen.

STER reclame