Nadal geeft op in halve finale US Open: 'Dit is zó moeilijk voor me'

time icon
EPA

Rafael Nadal heeft in de halve finales van de US Open moeten opgeven tegen Juan Martín del Potro, die daardoor na negen jaar terugkeert in de finale in New York. De winnaar van 2009 stond met 7-6 (3), 6-2 voor toen de Spanjaard de strijd staakte.

Opmerkelijk genoeg kondigde Nadal zijn opgave tijdens de wedstrijd al aan. Bij 4-1 in de tweede set eindigde hij een discussie met de scheidsrechter met de woorden: "Maakt niet uit. Ik ga zo toch opgeven, zo slecht is mijn knie."

Nadal wist meteen dat het mis was

Na de wedstrijd zei Nadal dat het bij 2-2 in de eerste set misging met zijn rechterknie. "Ik voelde iets en wist meteen dat het niet goed was. Ik heb zo lang mogelijk gewacht met opgeven. Dit is zó moeilijk voor me."

Rafael Nadal geeft op tegen Juan Martín del Potro AFP

Aan het begin van de tweede set liet de titelhouder, die dertien sets nodig had om de laatste drie ronden door te komen, zich pas voor het eerst behandelen. De ernst van zijn kwetsuur werd voor iedereen duidelijk toen hij ballen liet lopen.

"Het is niet fijn om Rafa zoveel pijn te zien lijden", zei Del Potro na afloop. De Argentijnse nummer drie van de wereld stond dit toernooi vierenhalf uur minder op de baan dan Nadal. "Ik ben wel blij dat ik weer in de finale sta. Ik denk dat de eerste set cruciaal was."

Daarin waren zijn klappen in de tiebreak niet meer te belopen voor Nadal, die op 5-4 nog wel twee setpoints had weggewerkt en hem dit jaar op Roland Garros en Wimbledon al had verslagen.

Djokovic ook finalist

Del Potro speelt in de finale tegen Novak Djokovic. De Serviër was in de andere halve finale op alle fronten beter dan de Japanner Kei Nishikori: 6-3, 6-4, 6-2.

STER Reclame