Gerald Roethof staat de pers te woord
NOS NieuwsAangepast

Na Mohammed Bouyeri en Robert M. ook dure advocaat voor Jos B., hoe kan dat?

  • Anouk Kantelberg

    redacteur Online

  • Anouk Kantelberg

    redacteur Online

Mohammed Bouyeri had Peter Plasman aan zijn zijde, Wim Anker stond Robert M. bij en Willem Jebbink verdedigde de belangen van Volkert van der Graaf. Bekende advocaten duiken steeds op in strafzaken waar alle ogen op gericht zijn. Ook bij Jos B., de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen. Zijn verdediging is in handen van Gerald Roethof.

Stuk voor stuk zijn het advocaten met een stevig prijskaartje. De tarieven kunnen oplopen tot 300 euro per uur. Een verdachte als Jos B. zal dus met een grote zak geld moeten komen, of toch niet?

Volgens emeritus hoogleraar strafrecht en voormalig strafrechtadvocaat Theo de Roos valt dat wel mee. "Ik vermoed dat het grotendeels toevoegingszaken zijn." Bij zulke zaken wordt de rechtsbijstand deels betaald door de Raad voor de Rechtsbijstand, omdat de verdachte het zelf niet kan betalen.

Het bedrag van een toevoegingszaak is nooit zo hoog als topadvocaten normaal gesproken vragen. "Dus daar moeten ze het maar mee doen. Ze krijgen nog wel een redelijke vergoeding hoor, dus je hoeft geen medelijden met ze te hebben."

Media-aandacht

Wat veel belangrijker is dan de vergoeding in grote strafzaken, is de media-aandacht, stelt De Roos. "Je genereert er andere cliënten mee, want je bent in het nieuws. Het betaalt zich dus wel op een andere manier uit."

Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten beaamt dat. "Naamsbekendheid speelt zeker een rol. Cliënten denken vaak dat een bekende advocaat een goede advocaat is."

Ook speelt volgens De Roos een bepaalde "vaktrots" mee. "Advocaten doen hun werk toch vanuit een principieel idealisme. Iedere verdachte in Nederland heeft recht op een advocaat."

Er zijn advocaten die er door bedreigingen geen zin meer in hebben.

Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten

Dat idealisme is hard nodig in zaken die veel aandacht krijgen, waarin het bijvoorbeeld gaat over moord en verkrachting. De publieke opinie is vaak niet mals. "Je hebt een dikke huid nodig", zegt de emeritus hoogleraar. "Sommige advocaten worden met de dood bedreigd en moeten via een aparte ingang de rechtszaal in."

Het is Van Oosten ook weleens overkomen. "Ik ben ook bedreigd en ik ken zat advocaten die onder politiebegeleiding naar de rechtbank worden gebracht. Er zijn advocaten die er daardoor geen zin meer in hebben."

Liefde voor het vak

Maar voor de meesten wint de liefde voor het vak het toch van de risico's. De Roos: "Een advocaat verdedigt niet de daad, maar de dader. Je komt op voor de belangen van de verdachte."

Dat geldt ook voor de advocaat van Jos B. "Hij moet zorgen dat er een eerlijk proces komt, ook al heeft deze verdachte de verschrikkelijke schijn tegen", zegt De Roos. "Als hij zijn werk goed doet is dat een bevestiging van de rechtstaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl