DJ Hardwell tijdens een optreden in HMH
NOS NieuwsAangepast

Hardwell kiest voor zichzelf: 'Wat een besluit!'

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

Het besluit van DJ Hardwell om voor onbepaalde tijd te stoppen met zijn optredens, krijgt overwegend respect en begrip op sociale media. De 30-jarige dj, die eigenlijk Robbert van de Corput heet, wil meer tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Dat lukt alleen niet met zijn drukke tourschema, schrijft hij op Facebook.

"Ik vind het verrassend nieuws en een heel dapper besluit", zegt Hans Dobbenberg, voorzitter van de Dutch Foundation. De stichting is opgericht door vaders van dj's die kennis en ervaringen uitwisselen over contracten en verzekeringen. De laatste jaren zien ze steeds meer aandacht voor de grote druk die gepaard gaat met het artiestenbestaan. "Er zijn er genoeg die stilletjes aftaaien, maar Robbert maakt het juist bespreekbaar."

Voormalig dj Joey Suki heeft vroeger veel opgetreden met DJ Hardwell. "Het verbaast me dat hij zijn hele agenda heeft leeggemaakt en een stap terugneemt, maar ik heb er echt waardering voor. Heel veel mensen gaan te lang door. Een negatief voorbeeld daarvan is Avicii."

Opgerekt

Bekende dj's als Headhunterz, Laidback Luke en Deadmau5 gaven eerder ook aan dat de druk hun teveel werd. Vooral door de zelfdoding van Avicii wordt het probleem in de muziekwereld steeds beter bespreekbaar.

"Robbert is een heel sterke jongen", vertelt Dobbenberg, die zijn vader goed kent. "Maar soms is het elastiekje te ver opgerekt. Robbert schrijft dat hij geen privéleven meer heeft, geen tijd voor vrienden. Hij wil het anders. Hij kiest nu voor zichzelf. Wat een besluit!"

DJ Hardwell op het podium tijdens Dutch Dance Event

Hardwell had eind 2012 een burn-out. "Ik was echt down en vond helemaal niets meer leuk", vertelde hij in gesprek met het AD.

Suki besloot zelf abrupt te stoppen na een burn-out nadat hij jarenlang overal ter wereld had opgetreden. Met deze ervaring begeleidt hij nu andere artiesten. "Voor de meesten is dit leven nooit een bewuste keuze geweest. Het begon als hobby, uiteindelijk werd het werk en ineens heb je een miljoenenbedrijf waar je te maken krijgt met managers, bookers, contracten, verre reizen. Ze hebben zich nooit bewust afgevraagd: wat is het beste voor mij?"

Geen glamour

Ook Dobbenberg weet als vader van een dj hoe zwaar het artiestenleven is: "Als vader vertel je je kind natuurlijk dat hij lekker moet slapen 's nachts. Dat is niet reëel als hij in Amsterdam ontbijt, in Rome luncht en dineert in New York. Dan moet je je gezonde verstand gebruiken, want die wereld is niet alleen glamour, het is keihard werken." Dat Robbert nu bewust tijd vrijmaakt voor familie en vrienden, ziet hij als teken dat de dj mentaal veel sterker is geworden na zijn burn-out.

Toch zal de rust ook wel even slikken zijn voor Hardwell, verwacht Suki: "Toen ik een nieuw leven startte zonder mijn persoonlijkheid als artiest, voelde het alsof ik een deel van mezelf had begraven. Alles wat ik deed was verbonden met de artiest, al vanaf mijn tienertijd. Mijn eigen persoonlijkheid was helemaal weggecijferd. Het heeft maanden geduurd voordat ik een beetje uitvond wie ik zelf was."

Robbert leeft en ademt muziek. Die komt wel terug.

Joey Suki, voormalig dj

DJ Hardwell geeft zijn (voorlopig) laatste optreden op 18 oktober in de Ziggo Dome. "Ik blijf muziek maken en ik wil altijd in contact blijven met mijn fans", schrijft hij in zijn verklaring.

Of hij nog terugkomt? Dobbenberg durft zich niet aan een voorspelling te wagen. "Robbert geeft aan dat het een tijdelijke stop is, maar misschien komt hij de komende tijd tot heel andere inzichten."

Suki heeft er vertrouwen in: "Het is geen afscheid. Robbert leeft en ademt muziek. Die komt wel terug. En voor nu is het een gezonde keuze."

Op twitter reageerden fans begripvol op Hardwells keuze:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl