Twitter / @WaowDealsPC
NOS Wielrennen

Vos nog jaren door als kopvrouw van nieuwe CCC-ploeg

Marianne Vos is nog lang niet klaar met fietsen. De 31-jarige Nederlandse rijdt vanaf volgend seizoen in het shirt van CCC, de nieuwe hoofdsponsor van haar huidige ploeg WaowDeals.

"Ik zie haar de komende drie tot vijf jaar als kopvrouw binnen onze ploeg", stelt manager Eric van den Boom tegenover de NOS. Schoenenfabrikant CCC wordt de komende drie jaar hoofdsponsor van de ploeg van de voormalig olympisch, wereld- en Europees kampioene.

"Het is snel gegaan", vertelt Van den Boom. "Het is een paar weken geleden ontstaan en als je twee enthousiaste partijen hebt, is het snel geregeld." Donderdag kwam de zaak in een stroomversnelling toen CCC-manager en voormalig wielrenner Piotr Wadecki op een Poolse radiozender bekendmaakte in het vrouwenwielrennen te stappen.

CCC is geen onbekende in het wielrennen. Het Poolse bedrijf heeft sinds 2006 een pro-continentale ploeg, die net zolang bestaat als de formatie van Vos. De ploeg, die opvalt door de oranje shirts en fietsen, haalde dit jaar dankzij Jan Tratnik de overwinning binnen in de Volta Limburg Classic en nam meerdere keren deel aan de Amstel Gold Race.

Techniek en knowhow

Afgelopen zomer maakte CCC bekend mannenploeg BMC over te nemen. En juist dat maakt het voor Van den Boom interessant om te gaan samenwerken. "We hadden niet meteen een nieuwe sponsor nodig, maar op deze manier kunnen we gebruikmaken van de techniek en knowhow van de mannenploeg."

Die mannenequipe wordt gebouwd rondom olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Vos en de haren gaan de vrouwentak van deze WorldTour-ploeg vormen.

ANP
In het shirt van DSB werd Vos in 2006 Nederlands kampioen

"We zijn nu druk bezig met het uitwerken van de details", vertelt Van den Boom, die hoopt met zijn ploeg opnieuw tot de wereldtop te gaan horen. "Toen onze ploeg nog Rabobank was, waren we natuurlijk wereldtop en ook de afgelopen jaren waren we dat af en toe. We willen aan de top blijven en zo'n samenwerking als deze kan ons daarin helpen."

'Vos stopt nog lang niet'

BMC werd in de afgelopen jaren twee keer wereldkampioen ploegentijdrit en de vrouwenploeg hoopt van de opgedane kennis gebruik te kunnen maken.

De kopvrouw blijft, net als de vorige dertien jaar, Marianne Vos. Ze is ondertussen 31 jaar, maar Van den Boom ziet haar nog lang niet stoppen. "Marianne is renster en dat blijft ze ook. Ik zie haar de komende drie tot vijf jaar als kopvrouw binnen onze ploeg.

Vos concentreert zich komende winter op het crossseizoen, maar gaat zich daarna weer focussen op het wegwielrennen. "We kijken samen verder naar doelen die we kunnen stellen de komende jaren."

Vos zal ondersteund worden door een aantal ervaren rensters, maar ook door jonge talenten. "We zeggen weleens 'opleiden en scoren'. Wat dat betreft is het doel ongewijzigd. We willen rensters opleiden en koersen winnen."

Nederlandse basis

De vrouwenploeg heeft al een lange geschiedenis. Het kwam in 2006 van de grond als Team DSB Bank en ging tussen 2012 en 2016 onder de naam Rabobank door het leven. Toen de bank stopte met sponsoring werd de ploeg WM3 Energie en dit seizoen is WaowDeals de hoofdsponsor. Sinds het begin is Marianne Vos het in het oog springende uithangbord.

Volgens teammanager Van den Boom verandert er in de ploeg niet zo veel. "We blijven onze eigen structuur houden, dus met onze eigen mensen en een Nederlandse basis. Wat betreft de renners is het zoals in elke winter. Er gaan rensters weg en er blijven rensters."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl