Saban Disli (in 2005) en Marjanne de Kwaasteniet (in 2015)
NOS NieuwsAangepast

Nederland en Turkije benoemen ambassadeurs

Het kabinet heeft een nieuwe ambassadeur in Turkije benoemd. Het is Marjanne de Kwaasteniet, die eerder Permanent Vertegenwoordiger van Nederland was bij de NAVO. Ongeveer tegelijk met de benoeming werd bekend dat Turkije een ambassadeur in Den Haag heeft aangewezen: Saban Disli.

Disli is een van de oprichters van de regerende AK-partij en was daarvan ook vicevoorzitter. Hij heeft jarenlang in Nederland gewoond: hij was directeur van de Nederlandse tak van een Turkse bank.

Twee maanden geleden kondigden de regeringen van de twee landen al aan dat ze de betrekkingen zouden normaliseren en dat ze over en weer ambassadeurs zouden benoemen.

De relatie tussen Nederland en Turkije was flink bekoeld sinds Nederland maart vorig jaar Turkse ministers verbood hier campagne te voeren voor een referendum in Turkije.

Minister Blok brengt volgende maand een bezoek aan Turkije. Blok noemde het vandaag belangrijk dat de twee landen nu weer normale diplomatieke betrekkingen hebben. Hij zei dat Nederland en Turkije veel met elkaar te bespreken hebben, zowel over onderwerpen waar ze goed samenwerken, als over terreinen waar discussie over is. "Dat kun je nu weer op gelijkwaardige basis doen, omdat je nu weer allebei een ambassadeur hebt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl