Een cao-actie vorige week bij de voetbalwedstrijd PSV-BATE Borisov in Eindhoven ANP

De politiebonden roepen hun leden op in het weekend van 14 tot 16 september alleen werk te doen waarbij spoed vereist is. Ander werk moet blijven liggen.

Een woordvoerder noemt het protest de heftigste cao-actie ooit. "Maar we moeten deze stap nemen. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft."

De bonden voorspellen dat de actie grote gevolgen zal hebben. Politiebureaus blijven gesloten. Agenten komen wel naar evenementen en sportwedstrijden, maar vertrekken voordat zo'n evenement of wedstrijd begint. "Daarmee maken collega's symbolisch duidelijk dat het zo niet verder kan", aldus de woordvoerder. Ook de recherche legt het werk neer.

De 112-meldkamers voor spoedmeldingen blijven bereikbaar. Onder 'spoed' vallen onder meer geweldsdelicten als roof en levensbedreigende situaties. Voor overlastmeldingen en burenruzies rukt de politie niet uit.

Cao-conflict

De politiebonden ACP, ANPV, NPB en VMHP voeren al tijden actie voor een betere cao. Ze willen een hoger salaris voor hun leden en vermindering van de werkdruk.

In juli werd een cao-voorstel van minister Grapperhaus en korpschef Akerboom door de bonden afgewezen. Dat bood een salarisverhoging van 7 procent in 2,5 jaar.

Volgens de bonden moeten de lonen structureel met minstens 8 procent worden verhoogd. Ook bood het voorstel volgens de bonden geen oplossing voor de onderbezetting.

STER reclame