Edwin van Calker
NOS Sport

Coach Van Calker weg bij Chinese bobsleebond

Voormalig bobsleeër Edwin van Calker is vertrokken als coach bij de Chinese bobsleebond. De 39-jarige Nederlander wordt binnenkort vader en wil niet meer negen maanden per jaar van huis zijn.

Van Calker nam in eind 2014 afscheid als actieve bobsleeër. In januari 2016 begon hij in China als assistent van de Duitse bondscoach Manuel Machata. Met de Duitser kreeg hij de opdracht de Chinezen klaar te stomen voor de Winterspelen van 2022, die in Peking worden gehouden.

Edwin van Calker (derde van links) met de Chinese bobsleeërs

Flinke stappen

"Ik was negen maanden per jaar in het buitenland. Binnenkort word ik vader en ik wil niet zo lang van huis zijn", legt de voormalige topsporter zijn beslissing uit.

"De Chinezen investeren flink in het bobsleeën. Voor de Spelen van Pyeongchang dit jaar plaatsten zich drie teams, de komende jaren moeten er echter nog flinke stappen gezet worden om bij de Spelen in eigen land succesvol te kunnen zijn. Ik zou echt alleen maar weg zijn."

De Chinese bob tijdens de olympische expo in Peking

Van Calker noemt zijn periode in China zeer leerzaam. "Grote uitdagingen waren toch wel de Chinese cultuur en de communicatie. De Chinese topsport werkt anders dan hier in Europa. De besluitvorming daar duurt lang en vaak weet je niet wie er nu echt de baas is. De mogelijkheden zijn echter groot, de trainingsfaciliteiten zijn geweldig."

Intensievere begeleiding

Machata en Van Calker begonnen begin 2016 met een groep van dertig Chinese atleten, met wie ze de wereld overtrokken om op bobsleebanen te trainen. Elke zomer vinden er in China nog twee grote bijeenkomsten plaats om talent te scouten. "Als straks de bobsleebaan bij Peking klaar is, wordt het werk als coach nog veel intensiever. Ik wil niet continu daar zijn."

Van Calker wil in Nederland in de sportwereld actief blijven. "Er zijn links en rechts wat gesprekken. Een baan in de sport trekt altijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl