Functionarissen die hebben ontkend
NOS Nieuws

Trump-getrouwen ontkennen massaal: 'Ik was het niet'

Nee. Ik was het niet. Ik zou zoiets nooit doen. Voor de camera, per e-mail of tweet ontkennen prominente Amerikaanse overheidsfunctionarissen een voor een de schrijver te zijn van het explosieve opiniestuk uit The New York Times van gisteren. Daarin gaf een regeringsmedewerker anoniem toe dat de president actief wordt tegengewerkt.

"Veel van de mensen die door Trump zijn aangesteld doen wat ze kunnen om onze democratische instituties te bewaren en de meer ondoordachte impulsen van meneer Trump tegen te gaan totdat hij vertrekt", biechtte de schrijver op. De persoon noemt zichzelf een conservatief die teleurgesteld is in Trumps beleid.

"Overheidsdienaars worden nu gedwongen zich te verlagen tot een ontkenning", verzucht een woordvoerder van minister Mnuchin van Financiën. "Het is belachelijk te denken dat dit van de minister komt."

Ministers Pompeo en Mattis (Buitenlandse Zaken en Defensie) reageerden tijdens een bezoek aan India. VN-ambassadeur Haley wilde alleen 'nee' zeggen toen een journalist haar in het voorbijgaan aansprak. Onderwijsminister Betsy DeVos liet weten zich niet te verlagen tot dergelijke politieke spelletjes.

Vicepresident Pence schoof zijn woordvoerder naar voren. "De vicepresident zet zijn naam onder opiniestukken. Wij staan boven dergelijk amateurgedrag."

De president anoniem zwartmaken, maakt je geen stille held.

Energieminister Perry

Energieminister Perry zet zelfs de aanval in op de schrijver. "De president anoniem zwartmaken, maakt je geen stille held. Het maakt je een lafaard die het niet waard is dit land te dienen." De echtgenote van Trump, Melania, had eenzelfde oordeel. "Je beschermt je land niet, je saboteert het met je laffe daden."

Associated Press houdt een lijst bij met de vele reacties die binnenstromen: handelsminister Ross, ambassadeur Huntsman in Rusland, Witte Huis-advocaat Don McGahn. "De lange lijst met mogelijke schrijvers is even opvallend als het stuk zelf", schrijft het persbureau.

AP verwijst daarmee naar de soms moeizame relatie die de president zelfs met zijn naaste medewerkers heeft. Maar ondanks het oud zeer tussen Trump en bijvoorbeeld minister Sessions van Justitie of inlichtingenchef Dan Coats ontkennen ook zij.

Een woordvoerder van Sessions verwijst naar de Witte Huis-mededeling dat de schrijver een anonieme angsthaas en een laffe sukkel is. Coats zegt dat hij en zijn medewerkers alleen bezig zijn met de president en beleidsmakers de beste inlichtingen te verschaffen.

Op een bijeenkomst in Montana zei Trump gisteren blij te zijn met alle steunbetuigingen. "De schrijver moet wel een lagere rang hebben, omdat zo veel mensen van zich hebben laten horen. En iedereen zegt zulke mooie dingen. Dit kabinet kent veel liefde en het Witte Huis is een goed geoliede machine."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl