Thaise grotjongens doen redding nog eens dunnetjes over

Een van de jongens kruipt door de nagemaakte tunnel EPA

Voor de opening van een tentoonstelling over hun beproevingen wilden de twaalf geredde voetballers en hun coach hun redding best even overdoen. Glimlachend kropen ze een voor een door een nagemaakte grot, compleet met het geluid van druppend water.

De tentoonstelling werd gisteren geopend in een van de grootste winkelcentra van Bangkok. Behalve een kleine reconstructie van de grot waarin ze vastzaten is er ook apparatuur van de reddingswerkers te zien.

De jongens zaten deze zomer drie weken vast in de grot, nadat ze waren overvallen door snel stijgend water. Bij de opening van de tentoonstelling zei de coach dat ze nooit rekening hadden gehouden met zware regenval.

"We hebben de weersomstandigheden niet goed genoeg gecontroleerd. We dachten: de zon schijnt, de lucht is helder, er kan niets gebeuren. Eenmaal binnen werden we overvallen door het regenwater en zaten we vast. De les is dat je altijd goed moet nadenken over wat er fout kan gaan."

Ik ging er bijna aan twijfelen of ik wel echt vast had gezeten in de grot.

Een van de geredde jongens

Bijna twee maanden na hun redding zeiden de jongens dat er eigenlijk weinig is veranderd in hun leven. Het advies om de kinderen hun rust te gunnen wordt blijkbaar goed opgevolgd. Het viel sommige jongens zelfs op hoe weinig er met hen over de redding wordt gesproken. "Ik ging er bijna aan twijfelen of ik wel echt vast had gezeten in de grot."

De jongens zeiden verder dat hun klasgenootjes hen goed hadden opgevangen. "Mijn vrienden zeiden me: 'Je gaat het bezuren. Je hebt nog zoveel huiswerk in te halen'."

Bekijk hier hoe de redding twee maanden geleden in zijn werk ging:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van vermissing tot redding: voetbalteam vast in grot

STER Reclame