Alleen Osaka kan Williams nog van historische titel afhouden

time icon Aangepast
AFP

Serena Williams is nog één overwinning verwijderd van evenaring van het record van Margaret Court, die in 1973 haar 24ste grandslamtitel mocht bijschrijven. De 36-jarige Amerikaanse, die vorig jaar bij de Australian Open op 23 kwam, plaatste zich bij de US Open voor de finale door Anastasija Sevastova met 6-3, 6-0 te verslaan.

Daarin speelt ze tegen de 20-jarige Naomi Osaka, die in de andere halve finale Madison Keys met 6-2, 6-4 klopte en daardoor als eerste Japanse vrouw ooit doordrong tot de finale van een grandslamtoernooi.

Williams heeft het record van Court al tijden in het vizier, maar haar jacht op de mijlpaal van de inmiddels 76-jarige Australische liep vertraging op doordat ze vorig jaar moeder werd. Op Wimbledon had ze afgelopen juli al langszij kunnen komen, maar in Londen verloor ze de eindstrijd van Angelique Kerber.

Zenuwen

Williams begon zenuwachtig aan de partij, mogelijk omdat ze bij haar laatste twee halve finales in New York een onverwachte nederlaag leed. In 2015 was Roberta Vinci haar de baas en in 2016 Karolína Plísková.

Anastasija Sevastova feliciteert Serena Williams AFP

Ze kwam tegen Sevastova, de Letse nummer achttien van de wereld die haar eerste halve finale op een grandslamtoernooi speelde, met 2-0 achter, maar daarna was het eenrichtingsverkeer. Mede doordat Williams keer op keer (28 maal in totaal) naar het net opliep.

"Ik had nog nooit tegen haar gespeeld, dus ik moest even wennen aan haar spel", verklaarde Williams haar valse start.

Osaka dacht aan Williams

Haar volgende tegenstandster is dus Osaka. De Japanse bleef de mokerslagen van Keys rustig en diep in het veld terugslaan, waardoor de verliezend finaliste van vorig jaar ging forceren en op een totaal van 32 onnodige fouten uitkwam.

Naomi Osaka AFP

De wedstrijd was waarschijnlijk anders verlopen als Keys een van haar dertien breakkansen had benut, maar dat deed ze niet. Hoe Osaka erin slaagde al die breakpoints weg te werken? "Ik dacht alleen maar: ik wil héél graag tegen Serena spelen", zei ze na afloop.

En dat gaat zaterdag gebeuren. Ze speelden één keer eerder tegen elkaar. Osaka versloeg haar idool dit jaar in Miami (6-3, 6-2), vlak nadat ze in Indian Wells de titel had veroverd.

STER Reclame