FNV en actiegroep Wij Staan Op bieden in de Tweede Kamer een petitie aan tegen de invoering van loondispensatie, april 2018 ANP

Blije reacties na schrappen loonmaatregel arbeidsgehandicapten

time icon Aangepast

De linkse partijen in de Tweede Kamer reageren verheugd op het nieuws dat het kabinet de maatregel van tafel haalt om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te betalen.

"Felicitaties aan allen die zich ertegen verzet hebben, in het bijzonder Noortje van Lith en Amber Bindels van de actiegroep Wij Staan Op!", zegt SP-Kamerlid Van Dijk. "Een feestje is hen van harte gegund." Ook GroenLinks-leider Klaver en Asscher van de PvdA geven de actievoerders een groot compliment.

De actievoerders van het eerste uur, Noortje van Lith en Wij staan op! laten op Twitter weten dat zij blij zijn:

Noortje van Lith
@LithNoortje
Kabinet schrapt plan om arbeidsgehandicapten onder minimumloon te betalen - https://t.co/tbG69w1a64 yeaaaah!
10 maanden geleden

"Dit betekent dat we nu als gelijkwaardig mens worden gezien", zegt Jiska Stad-Ogier van Wij staan op! "Het is te bizar voor woorden dat dit plan ooit bedacht is. Dat je zo'n kwetsbare groep uitsluit, ze minder loon wil betalen terwijl gehandicapten al zulke hoge zorgkosten hebben."

Wij Staan Op!
@wijstaanop
Het is gelukt! Met steun van vele organisaties, mensen en petitie-tekenaars is het plan voor #Loondispensatie van tafel! Wij gaan een feestje vieren ;) https://t.co/WujztpFh9P via @NOS
10 maanden geleden

Ook de jongerenorganisatie van het CDA is blij. De jongeren hadden binnen hun partij al geprotesteerd tegen het plan dat met goedkeuring van de CDA-top in het regeerakkoord is gekomen. "Het idee om mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon te betalen was niet alleen in strijd met mensenrechtenverdragen, het is ook gewoon onmenselijk", zegt voorzitter Lotte Schipper van het CDJA.

CNV Jongeren
@CNVJongeren
CNV reactie op intrekken plan #loondispensatie: “Fatsoen heeft gewonnen. Laten we nu doorpakken om nog veel meer mensen met een arbeidsbeperking – waaronder ook veel jongeren - aan de slag te krijgen. Want daar gaat het natuurlijk om”, zegt @MauriceLimmen. https://t.co/O3vROGXa4S
10 maanden geleden
FNV
@FNV
Gerechtigheid! Kabinet ziet onder druk af om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te betalen! Gefeliciteerd @LithNoortje en @KittyJong1 en de coalitie die zich hiervoor inzette! @wijstaanop @vakbond @VCProfessionals @Iederin @Cedris en #LCR
10 maanden geleden

Onuitvoerbaar

Het kabinet was van plan om de loonkostensubsidie voor werkgevers van arbeidsgehandicapten af te schaffen. In ruil daarvoor mochten werkgevers minder betalen dan het minimumloon. Arbeidsgehandicapten zouden vervolgens zelf bij de gemeente een uitkering moeten aanvragen om hun inkomen aan te vullen.

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken kwam tot de conclusie dat de maatregel onuitvoerbaar was en voor werkgevers en werknemers veel te ingewikkeld zou worden. Daarom schrapt zij dit plan uit het regeerakkoord en gaat op zoek naar andere maatregelen om meer mensen aan een baan te helpen.

STER Reclame