Fatih Sultan moskee in Ingelheim NOS - Kysia Hekster

Bij de Turkse Fatih Sultan Moskee in het Duitse Ingelheim zijn ze flink geschrokken van het nieuws dat Jawed S. verdachte is van de aanslag op Amsterdam Centraal. In 2015 kreeg de moskee een prijs voor het vrijwilligerswerk dat zij doen voor de integratie van vluchtelingen van het regiobestuur Mainz-Bingen.

De voorzitter van de moskee, die niet bij naam genoemd wil worden, zegt dat ze Jawed S. regelmatig zagen in de moskee. "Hij kwam het afgelopen jaar sowieso iedere vrijdag om te bidden, maar ook regelmatig 's avonds doordeweeks. Hij was een heel normale asielzoeker."

Oorkonde voor het vrijwilligerswerk voor de integratie van vluchtelingen NOS - Kysia Hekster

De burgemeester van Ingelheim Ralf Claus beaamt dat. "Volgens de ambtenaren die hem kenden en met hem hebben gesproken, was hij onopvallend en ingetogen."

S. woonde het afgelopen half jaar in een woongroep met enkele andere jonge asielzoekers. In de jaren daarvoor was hij in verschillende woongroepen voor minderjarige asielzoekers ondergebracht. Daar zat hij met andere jonge migranten en ging naar de havo.

Ingelheim aan de Rijn / Duitsland NOS - Kysia Hekster

De asielprocedure van Jawed S. werd vorig jaar augustus afgewezen. Het beroep loopt nog. "Het is erg frustrerend als je Syrische huisgenoten wel mogen blijven, en jouw verzoek wordt afgewezen. Dan valt de grond onder je voeten weg", zegt Hans-Günter Wustmann, leidinggevende bij de instelling die de woongroepen voor jongeren runt.

"Het was schokkend te horen dat Jawed verdachte is in de zaak in Amsterdam", vertelt hij. "Je vraagt je toch continu af of we iets hadden moeten merken. Hebben we iets fout gedaan?"

De voorzitter van de Fatih Sultan Moskee zegt dat er iedere vrijdag wel 250 tot 300 mensen naar de moskee komen. Veel gelovigen komen uit het buitenland en zijn asielzoekers. "Ik kan hier niet alle mensen controleren. Iedereen is in principe welkom, maar ik ga met de politie om tafel om te bespreken hoe ik radicale mensen als Jawed hier kan weren."

'Hebben we iets fout gedaan? Er zijn veel vragen'

STER reclame