Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov
NOS NieuwsAangepast

Britten verdenken Russische geheime dienst van vergiftigen Skripal

Oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia zijn vergiftigd door twee leden van de Russische geheime dienst GROe. Dat heeft de Britse premier May in het parlement gezegd. De Britten hebben de Russische zaakgelastigde in Londen op het matje geroepen, meldt het Russische persbureau RIA.

Het Openbaar Ministerie in Groot-Brittannië klaagt de twee geheim agenten, Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov aan voor samenzwering, poging tot moord en het gebruik van het zenuwgas novitsjok.

De twee vlogen volgens de Britse politie twee dagen voor de vergiftiging van Moskou naar Londen en hadden een Russisch paspoort bij zich. De politie vond sporen van het zenuwgas in hun hotelkamer, zegt May.

Omdat Rusland geen onderdanen uitlevert, probeert de Britse justitie niet om de verdachten naar Engeland te krijgen. Ze worden bij verstek aangeklaagd.

Nieuwe sancties

Volgens May is de aanval op Skripal vrijwel zeker goedgekeurd door een Russische hoge functionaris in het Kremlin. Volgens haar probeert Rusland de veiligheid in Groot-Brittannië te ondermijnen. Ze zegt dat ze nieuwe sancties tegen het regime gaat voorbereiden.

Over de verdachten is May duidelijk: als ze Rusland op een gegeven moment uit reizen, zal Groot-Brittannië alles doen om ze op te pakken. "We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat ze zich voor de rechter moeten verantwoorden in Groot-Brittannië."

Namaakparfum

Skripal en zijn dochter werden op 4 maart vergiftigd bij Skripals huis in Salisbury met een vloeibare vorm van het zenuwgas. Het gif zat in een parfumflesje en was door daders op de voordeur gespoten, zegt het OM nu.

Drie maanden later kwam het parfumflesje, een vervalsing van het merk Nina Ricci, bij een andere man terecht, Charlie Rowley. Die belandde in het ziekenhuis toen hij in aanraking kwam met de inhoud ervan, zijn vriendin kwam zelfs te overlijden. De Britse politie zegt nog niet te weten waar het parfumflesje in de tussentijd heeft gelegen.

Ex-spion Skripal lag ruim twee maanden in kritieke toestand in het ziekenhuis. De verdenking van de Britten ging al snel naar Rusland.

Ontkenning

De Russische overheid zegt bij monde van de afgevaardigde bij de OPCW, de organisatie die toeziet op het verbod op chemische wapens, dat het land niets te maken heeft met de vergiftiging. De namen Petrov en Bosjirov zeggen het ministerie van Buitenlandse Zaken niets, stelt Moskou.

Sergej en Joelia Skripal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl