De Filipijnse president Duterte
NOS Nieuws

Weer Filipijnse burgemeester op Dutertes drugslijst gedood

In de Filipijnen is opnieuw een burgemeester gedood die op de drugslijst van president Duterte staat. Mariano Blanco werd doodgeschoten in zijn kantoor in de gemeente Ronda in het midden van het land.

De politie en de nationale anti-drugsdienst bevestigen dat de 59-jarige Blanco op de lijst staat van overheidsmedewerkers die worden verdacht van betrokkenheid bij drugshandel. Vanwege de verdenkingen werd hem een jaar geleden al het gezag afgenomen over de lokale politie.

De identiteit van de schutters is niet bekend. "Volgens getuigen stapten vier gewapende mannen bij het stadhuis uit een busje", zegt de politie tegen persbureau AFP. "De burgemeester lag daar te slapen in zijn kantoor." Het is niet duidelijk waarom hij daar de nacht doorbracht.

Bloedige drugsoorlog

Sinds mei zijn zeker zes burgemeesters en loco-burgemeesters in de Filipijnen gedood. In juli werd de burgemeester van Tanauan door een scherpschutter gedood tijdens een vlaggenceremonie bij het stadhuis.

Sinds het begin van de oorlog tegen drugs van president Duterte in 2016 zijn volgens de officiële politiecijfers 4410 verdachten van drugsgebruik of -handel gedood. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het aantal doden drie keer zo hoog is en dat burgerwachten ook mensen doden tegen wie geen bewijs is.

Tegenstander verscholen in senaat

Een van de grootste critici van Duterte houdt zich sinds gisteren schuil in de senaat. Senator Antonio Trillanes wil zo voorkomen dat hij wordt gearresteerd.

De 47-jarige oud-legerofficier beschuldigt Duterte van grootschalige corruptie en betrokkenheid bij drugshandel. De president weerspreekt de beschuldigingen.

Senator Antonio Trillanes krijgt steun van zijn aanhangers

Duterte wil Trillanes onder meer laten oppakken voor zijn betrokkenheid bij mislukte couppogingen tussen 2003 en 2007. Hiervoor kreeg Trillanes amnestie, maar Duterte maakte gisteren bekend dat hij dat ongedaan heeft gemaakt.

Volgens Trillanes is het terugdraaien van zijn amnestie illegaal en hij vecht het besluit aan bij het Hooggerechtshof. Ook roept hij het leger en de politie op om geen gehoor te geven aan het arrestatiebevel. "Duterte blijft niet lang meer aan. Doe alstublieft niets illegaals of ongrondwettelijks", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl