Minister Blok
NOS NieuwsAangepast

Kamer zeer kritisch over uitspraken Blok

D66-leider Pechtold vindt de uitspraken van minister Blok over de multiculturele samenleving een bewindspersoon onwaardig. "Zeker voor een lid van dit kabinet, dat heeft vastgelegd er te willen zijn voor alle Nederlanders", zei Pechtold in het Kamerdebat over de uitlatingen van Blok deze zomer.

Blok zei op een besloten bijeenkomst onder meer dat hij geen voorbeeld kent van een multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband bestaat.

De uitspraken, die naar buiten werden gebracht door tv-programma Zembla, leidden tot veel beroering. Blok erkende zelf dat zijn uitlatingen ongelukkig en onzorgvuldig waren. Hij heeft inmiddels met diverse collega's in het buitenland gepraat.

Pechtold noemde de uitspraken bizar, onthutsend en schadelijk. De voorman van de coalitiepartij zei dat de minister van Buitenlandse Zaken er is om het ideaal van multi-etnische samenlevingen wereldwijd te bevorderen. "Als hij dat niet kan, als hij dat niet wil of hij daar niet in gelooft, past hij niet in het kabinet", zei Pechtold.

Partijleider Segers van coalitiepartij ChristenUnie vindt de uitlatingen van Blok pijnlijk. "Ze suggereren dat het niks is met de multiculturele samenleving en dat het ook nooit wat kan worden en daar heb ik een fundamenteel probleem mee." Als het nooit wat gaat worden, wordt het werken aan het regeerakkoord volgens Segers een 'mission impossible'. "Want dat wil kloven overbruggen en tegenstellingen tegengaan."

Pechtold: uitspraken Blok zijn een minister onwaardig

Curieus

Volgens VVD-fractievoorzitter Dijkhoff, partijgenoot van Blok, zijn de uitspraken van de minister onhandig, lomp en ondiplomatiek. Maar hij vindt wel dat politici de ruimte moeten krijgen om discussies aan te gaan. Volgens Dijkhoff is het curieus dat iemand een filmpje heeft gemaakt en dat heeft gelekt in plaats van tijdens de bijeenkomst vragen te stellen.

Dijkhoff noemde de multiculturele samenleving "in al zijn feitelijkheid als een land waarin meerdere culturen vreedzaam en gelukkig samenleven" prima. Maar hij zei dat de term multiculturele samenleving voor veel mensen staat voor een beleid van "laat maar waaien". Volgens Dijkhoff heeft dat beleid gefaald en moeten we duidelijker zeggen dat vrijheid en gelijkheid ononderhandelbaar zijn.

CDA-leider Buma zei dat een minister die een zomer lang zijn excuses moet aanbieden aan andere landen en aan mensen en groepen in Nederland iets fout heeft gedaan. Hij vindt de uitlatingen van de minister dom.

"Zeggen dat een multi-etnische samenleving eigenlijk niet kan functioneren en dat ophangen aan genetisch bepaalde kwesties maakt in wezen het werken aan een functionerende moderne samenleving totaal zinloos."

Met deze uitspraken helpt hij helemaal niemand.

Lilian Marijnissen, leider SP

Ook oppositiepartijen hebben harde kritiek op Blok. GroenLinks-leider Klaver zei dat Blok zich met zijn uitlatingen in een onmogelijke positie heeft gewerkt. Hij zette vraagtekens bij de manier waarop de minister spijt heeft betuigd. "Zou de minister mij kunnen uitleggen hoe hij het verhaal dat hij vertelde zorgvuldig had moeten vertellen?"

Ook PvdA-leider Asscher vindt de uitlatingen een minister onwaardig. Volgens Asscher hebben ze veel mensen verdrietig gemaakt en heeft hij pijn veroorzaakt in Nederland.

SP-leider Marijnissen herhaalde de woorden van Bloks voorganger Zijlstra, die eerder dit jaar aftrad. Zijlstra zei toen dat de geloofwaardigheid van een minister van Buitenlandse Zaken boven elke twijfel verheven moet zijn. Marijnissen zette vraagtekens bij de geloofwaardigheid van Blok. "Met deze uitspraken helpt hij helemaal niemand."

Borrelpraat

Fractieleider Thieme van de Partij voor de Dieren zei dat de spijtbetuigingen van Blok vooral op het uitlekken van zijn uitspraken lijken te slaan. Maar ze wil weten wat hij nu precies wel en niet meent van zijn "schofferende borrelpraat".

Denk vindt dat een "polariserende minister niet helpt". Partijleider Kuzu wees erop dat Blok in 2004 als voorzitter van een Kamercommissie zich juist positief uitliet over de multiculturele samenleving.

Kamerlid Van Rooijen van 50Plus noemde het de hamvraag of Blok na zijn excuses zijn werk als minister van Buitenlandse Zaken geloofwaardig kan blijven doen.

SGP-leider Van der Staaij zei er vertrouwen in te hebben dat de minister zijn les heeft geleerd en dat hij niet opnieuw al te scherpe uitlatingen zal doen.

Twijfels in Kamer over doorgaan Blok

Waarheid als een koe

PVV-leider Wilders zei dat de uitspraken van Blok juist een waarheid als een koe zijn. Volgens Wilders is het voor het eerst dat een VVD-bewindsman in de problemen komt, niet omdat hij loog, maar omdat hij eerlijk zei wat hij vond. "Waarom heeft hij zijn woorden weer ingeslikt?"

Wilders denkt dat Blok meende wat hij zei, maar volgens de PVV-voorman heeft Blok geen ruggengraat.

Ook Kamerlid Hiddema van Forum voor Democratie heeft helemaal geen moeite met de uitlatingen van de bewindsman. Hij noemde hem een man van statuur, eer en deugd, die veel beter tot zijn recht zou komen bij Forum voor Democratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl