Nadal overleeft bij US Open zinderende vijfsetter tegen Thiem

time icon
AFP

Vraag niet hoe, maar Rafael Nadal heeft na een slopend gevecht met Dominic Thiem de halve finales van de US Open bereikt. Om twee uur 's nachts stond er na bijna vijf uur spelen 0-6, 6-4, 7-5, 6-7 (4), 7-6 (5) op het scorebord.

Slopende rally's en een verstikkende hitte bepaalden het beeld van een duel waarin het initiatief over en weer ging. "Een lijdensweg, dat is het goede woord. Het was zo benauwd", zei de Spaanse titelhouder na afloop. "Ik vind het heel erg jammer voor Dominic. Hij heeft alles in huis en gaat nog meer kansen krijgen."

Rafael Nadal en Dominic Thiem omhelzen elkaar AFP

Na de uitschakeling van Roger Federer bleef een nieuwe sensatie in New York dus uit, maar zeker na de eerste set had Nadal geen beste papieren. Met 6-0 verliezen, dat was hem nog nooit gebeurd op de US Open.

Ingetogen, maar vol strijdlust

Maar de Spaanse titelhouder zou zichzelf niet zijn als hij zich niet zou hebben teruggevochten in de wedstrijd. Ingetogener dan normaal, want de benauwde atmosfeer in het Arthur Ashe stadion vrat energie van hem en zijn Oostenrijkse belager, van wie hij al drie keer had verloren.

In de derde set serveerde Thiem voor de setwinst, maar Nadal kon het tij keren. In de vierde set miste de Spanjaard op 5-5 een makkelijke volley, waarmee hij Thiem weer in het zadel leek te helpen.

Het werd een vijfde set en ook die ging gelijk op, net als de tiebreak. Een uit geslagen smash van Thiem maakte een einde aan een wedstrijd waar geen einde aan leek te komen.

Nadal is dus nog steeds in de race voor zijn achttiende grandslamtitel. Hij loopt er nu nog drie achter op Federer. Zijn tegenstander in de halve finales is Juan Martín del Potro, die John Isner versloeg.

STER Reclame