April 2003: Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart bij de interland tegen Portugal
NOS Voetbal

'Voetballen met het brutale ventje Sneijder was magie'

"Hé pikkie!" Met die woorden begroet Rafael van der Vaart doorgaans zijn maatje Wesley Sneijder. De twee rasvoetballers groeiden op bij Ajax en speelden samen maar liefst 69 keer in het Nederlands elftal.

Een paar dagen na zijn debuut voor het Deense Esbjerg haalt de nu 35-jarige Van der Vaart herinneringen op aan de één jaar jongere Sneijder, die donderdagavond in de oefenwedstrijd tegen Peru afscheid neemt van Oranje.

Van de 69 interlands waarin ze samen op het veld stonden, sprongen er wat betreft Van der Vaart vier duels uit. En hij koestert nog een andere herinnering aan de tweebenige Sneijder.

Nederland-Schotland, 19 november 2003, play-offs EK 2004: 6-0 winst

Van der Vaart: "Bondscoach Dick Advocaat had het nog niet zo met de jonge en vooral brutale Wesley. We hadden de eerste wedstrijd in Glasgow met 1-0 verloren. Er moest iets gebeuren om het EK te halen. Thuis in de Arena stond Wesley in de basis. En ik ook."

"De druk stond er vol op en we wonnen met 6-0. Wes was bij vijf goals betrokken. Hij maakte zelf de 1-0 met een afstandsschot. Hij speelde met een enorme power. Toen was het echt nog dat brutale ventje, negentien jaar hè!"

"Voor het eerst bepalend in Oranje en hoe! Als het in zo'n wedstrijd lukt, dan lukt ook alles. Hij zat echt in een flow."

  • Pro Shots
    Edgar Davids (r) feliciteert Wesley Sneijder na zijn openingsgoal tegen Schotland
  • Pro Shots
    De elf van Oranje tegen Schotland in 2003

Nederland-Italië, 9 juni 2008, groepsduel EK 2008: 3-0 winst

"We verrasten de hele wereld met sprankelend voetbal. Onze generatie. Voor het eerst dat het echt lukte. Bondscoach Marco van Basten liet ons vrij: heerlijk. Het voelde magisch: de wereldkampioen met 3-0 van de mat spelen."

"Die tweede goal, die moet je nog maar eens terugkijken. Giovanni van Bronckhorst redt de bal op de doellijn, ikzelf geef diep op links, weer op Gio. Hij geeft hem diagonaal op Dirk Kuijt, die kopt 'm voor op Wesley. Met een halve omhaal maakt hij de 2-0."

"Onwaarschijnlijk, wat een feest. Vooral omdat het voor het eerst was dat we zulke dingen lieten zien op een eindtoernooi. Daarom blijft deze wedstrijd je extra bij. Het was ook nog eens op zijn 24ste verjaardag."

Nederland-Italië EK 2008: Sneijder scoort op verjaardag

Het gehele WK 2010 in Zuid-Afrika: Oranje haalt de finale

"Tja, het WK 2010 onder Bert van Marwijk. Waar wil je dat ik begin? Alles wat Wes daar aanraakte, veranderde in goud. Hij won dat jaar de Champions League met Internazionale, trouwde met Yolanthe in Toscane en kwam naar Zuid-Afrika met een aura van onoverwinnelijkheid."

"Voor elke wedstrijd klonk de afspeellijst van Wesley keihard in de kleedkamer. Van André Hazes naar Shakira en van Frans Duijts naar Stromae."

Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart samen op het WK 2010

"Op het veld lukte alles bij hem. Tegen Japan scoorde hij met een van richting veranderd schot. Tegen Slowakije maakte hij een goal. Tegen Brazilië scoorde hij zelfs met zijn hoofd. Nou, dan weet je het wel."

"Als het loopt, dan loopt het ook als een trein bij Wes. Dat is ook een kwaliteit, dat dwing je af. Een gouden pik. In de finale tegen Spanje zet hij Arjen Robben nog even vrij voor Iker Casillas. Hoe dicht bij een wereldtitel kun je komen?"

Nederland-Brazilië WK 2010: Sneijder scoort met het hoofd

Nederland-Zweden, 12 oktober 2010, kwalificatie EK 2012: 4-1 winst

"De beste wedstrijd die we ooit samen in Oranje speelden. Weer onder Bert van Marwijk. Toen waren we zo verschrikkelijk goed. Op die avond lukte alles. Het was magie."

"Het beste voetbal uit die periode. Echt een wedstrijd waar wij, pure voetballers, goed in zijn. Niets op fysieke kracht, maar alles puur op techniek. In kleine ruimtes ballen op talent. Heerlijk."

  • Pro shots
    Het elftal van Nederland tegen Zweden in 2010
  • Pro Shots
    Rafael van der Vaart in duel
  • Pro Shots
    Wesley Sneijder controleert de bal

Van der Vaart sluit af met een herinnering uit zijn Ajax-periode, waarin hij ook met een ander lid van de familie Sneijder in aanraking kwam.

"In de jeugd van Ajax speelde ik met Jeffrey, zijn oudere broer. Ik weet nog goed dat Jeffrey me vertelde dat hij nog een kleiner broertje had dat nog beter was dan hij. En dat zijn broertje tweebenig was."

"Dat laatste is trouwens echt aangeboren. Hij heeft er nog nooit apart op getraind, echt uniek. Hij heeft er op een gegeven moment zelfs maar voor gekozen om te zeggen dat hij rechts was. Gewoon, omdat iedereen één beste been had. Maar Wesley niet, die was echt tweebenig. Van nature.''

Afscheidsduel Sneijder in Oranje live bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl