Gisteren smeulde het Nationale Museum van Brazilië nog na van de verwoestende brand
NOS Nieuws

Woedende betogers eisen herstel van afgebrand museum Rio de Janeiro

Demonstranten zijn in Rio de Janeiro de straat opgegaan uit boosheid over de brand die zondagnacht het belangrijkste museum van Brazilië in de as legde. Vrijwel de gehele collectie van het Nationale Museum kan als verloren worden beschouwd.

De honderden betogers probeerden het terrein van het museum op te komen, maar werden door de oproerpolitie tegengehouden. Bij kleine schermutselingen zetten agenten ook traangas in.

De woede over de verwoestende brand is groot, zei de rector van de universiteit van Rio de Janeiro, tevens beheerder van het museum, tegen persbureau Reuters. "We wisten allemaal dat het gebouw kwetsbaar was."

Hij beklaagde zich verder over het gebrek aan overheidsfinanciering. Ironisch genoeg had het museum in juni een miljoenenlening gekregen voor onder meer het verbeteren van de brandpreventie, maar het geld was nog niet uitgekeerd.

Een demonstrant vertelde dat ze afscheid kwam nemen van het museum en wil vechten voor de restauratie:

Protest bij afgebrand Nationaal Museum in Brazilië

Ook de directeur van het museum wil dat er geld komt voor de wederopbouw van het voormalige koninklijke paleis. "We zijn een deel van de collectie al kwijtgeraakt, laten we niet dit Braziliaanse erfgoed verliezen." De autoriteiten hebben al zo'n 3 miljoen euro toegezegd.

Het Nationale Museum van Brazilië werd voor de brand gezien als een van de belangrijkste musea van Zuid-Amerika. In ruim 200 jaar had de instelling meer dan 20 miljoen objecten verzameld, voornamelijk natuur-historische artefacten als fossielen, opgezette dieren, insecten- en plantenverzamelingen en voorwerpen van de oorspronkelijke bewoners van het continent.

Waarschijnlijk moet meer dan 90 procent als verloren worden beschouwd. Een klein deel van de collectie werd elders bewaard en is dus niet verbrand.

  • AFP
    Een gekrompen hoofd gemaakt door het Shuar-volk
  • AFP
    Het skelet van de vleesetende Suchomimus-dinosariër
  • AFP
    Een deel van de insectencollectie
  • AFP
    Een tooi van de inheemse bevolking van Brazilië
  • AFP
    Deze grootste Braziliaanse meteoriet heeft de brand wél overleefd

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Forensisch experts hopen vandaag het gebouw in te kunnen. Gisteren mocht dat niet, omdat er mogelijk instortingsgevaar was.

De minister van Cultuur zei gisteren dat de brand waarschijnlijk ontstond door kortsluiting of door een papieren wensballon die op het dak terechtkwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl