NOS Voetbal

'Noorse' Spitse wijst Oranje de weg op bekende bodem in Oslo

Keiharde strijd verwacht in duel waarin Oranje WK-ticket moet grijpen

De opdracht voor de Nederlandse voetbalsters vanavond is helder: minimaal gelijkspelen. Dan kunnen de tickets voor volgend jaar richting Frankrijk worden geboekt. De Europees kampioen kan daar dan ook een gooi doen naar de mondiale titel.

Maar zo ver is het nog niet voor de Oranjevrouwen. In de Intility Arena in Oslo is het sterke Noorwegen namelijk de tegenstander. Een pittige uitwedstrijd. Alhoewel, uitwedstrijd?

Vijf minuten

Voor Sherida Spitse moet het toch net even anders voelen. De middenveldster speelt namelijk bij Vålerenga en laat dat nu net de bespeler zijn van de Intility Arena. Spitse woont zelfs op slechts vijf minuten van het stadion.

"Toen ik hier naartoe reed met het team voelde het wel een beetje anders, omdat je eigenlijk bij je thuisclub komt. Het voelt goed, omdat ik hier elke dag al kom", vertelt de speelster, die in de winter overkwam van FC Twente en daarvoor ook al drie seizoenen in Noorwegen speelde bij LSK Kvinner FK.

Een lach op het gezicht van Sherida Spitse

De technische staf van Oranje kon de kennis van Spitse goed gebruiken. "Ik weet precies wat ze kunnen. Noorwegen moet het meer van het fysieke aspect hebben, wij van het voetbal."

De beuk erin

Bondscoach Sarina Wiegman deelt die mening. "De Noren zijn gemiddeld gezien groter. Wij willen eigenlijk uit het fysieke spel blijven, maar als het moet kunnen wij ook de beuk erin gooien en harde duels uitvechten."

Op basis van de laatste twee onderlinge duels gaat het in ieder geval spannend worden. Op het EK in eigen land vorig jaar zomer was Noorwegen de tegenstander in de openingswedstrijd en een jaar terug was het voor Oranje het eerste WK-kwalificatieduel. Beide wedstrijden eindigden in een 1-0 zege voor Nederland.

EK 2017: Nederland verslaat Noorwegen nipt

Het eerste kwalificatieduel werd gewonnen dankzij een mazzelgoal van Vivianne Miedema in blessuretijd. Een halfuur daarvoor stopte keepster Sari van Veenendaal een strafschop bij een 0-0 stand.

"Dat was een van de weinige acties die ik had in die wedstrijd, want er gebeurde verder weinig voor ons doel", weet Van Veenendaal nog. "Ik wist dat ik er moest staan voor het team. Ik kon vrij goed zien welke hoek ze ging kiezen. Dan is het een kwestie van goed uitvoeren en die bal pakken."

Van Veenendaal over doelsaldo van 21-0: 'Flink mee bezig geweest'

Inmiddels is Oranje vijf overwinningen en een gelijkspel verder en staat het bovenaan in de groep. Vooral het doelsaldo is indrukwekkend: 21 voor, 0 tegen.

Volgens Van Veenendaal is dat een groot onderdeel van het succes. "Als wij achterin de nul houden, is het resultaat bijna altijd positief. Onze voorhoede is heel goed, dus zijn we flink bezig geweest met de verdediging. Dat is goed gegaan, maar we hebben nog niets. Vandaag staat alles op het spel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl