Georginio Wijnaldum en Wesley Sneijder op het trainingsveld bij Oranje
NOS Voetbal

'Sneijder is een goed persoon die wil helpen en niet alleen aan zichzelf denkt'

Georginio Wijnaldum (27) en Stefan de Vrij (26) spelen al een tijdje in Oranje. Zij maakten de uitzonderlijke kwaliteiten van Wesley Sneijder van dichtbij mee. Met name in 2014, bij het WK in Brazilië was de kleine middenvelder van grote waarde voor de toen nog jonge Wijnaldum en De Vrij.

Het tweetal, dat op het WK van 2014 in de kwartfinales (tegen Costa Rica) en halve finales (Argentinië) samen met Sneijder in de basis stond, koestert de herinneringen aan de recordinternational die donderdag in het oefenduel met Peru afscheid neemt.

"Casillas tast mis! Bal in de goal! 3-1! Stefan de Vrij!" Commentator Frank Snoeks schreeuwde het uit toen De Vrij op 13 juni 2014 de 3-1 maakte tegen Spanje. Op aangeven van Sneijder gaf hij de bal bij de tweede paal - weliswaar met het nodige fortuin en na een botsing met het aluminium - het laatste zetje.

De Vrij begint te stralen als hij wordt herinnerd aan dat moment. "Ik ben hem nog dankbaar voor de assist, de vrije trap, die hij gaf voor mijn goal tegen Spanje", aldus De Vrij. "Dat is iets wat me altijd bijblijft en dat toernooi was het hoogtepunt van mijn interlandcarrière."

Genieten

Ruim zes jaar geleden, op 15 augustus 2012, maakte De Vrij zijn debuut tegen België. Sneijder was destijds de captain en hij speelde toen nog voor Internazionale, uitgerekend de huidige club van De Vrij.

"Dat (het afscheid van Sneijder, red.) laat je ook beseffen dat de tijd voorbijvliegt en dat je af en toe ook maar even moet genieten van de mooie dingen. Maar aan de andere kant gaan die dingen zo. Zo is het leven en zo is de voetballerij", aldus De Vrij.

"Ik vind dat hij dit afscheid ook verdient en ik voel me vereerd dat ik ook een periode deel heb mogen uitmaken van zijn carrière."

Wesley Sneijder en Georginio Wijnaldum

Ook Wijnaldum denkt, geconfronteerd met het afscheid van Sneijder, aan het WK van vier jaar geleden. "In mijn tijd in Brazilië was ik, als we vrije tijd hadden, heel vaak samen met Wesley. En ook met Arjen (Robben, red.)", herinnert Wijnaldum zich.

"Eigenlijk heb ik toen gezien wat voor persoon hij is. Buiten de grappen om is hij een goed persoon die spelers wil helpen en niet alleen aan zichzelf denkt."

Ter discussie

Na het toernooi in Zuid-Amerika ging het bergafwaarts met het Nederlands elftal én Sneijder. "Er was ook een periode dat hij ter discussie stond en niet opgeroepen werd. Zelfs toen was hij goed voor de groep", aldus Wijnaldum. "Ik heb heel warme herinneringen en een fijn gevoel bij Wesley."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl