Posters van Poetin en een beer in 2015 EPA

Op de Russische staatstelevisie is vanaf vandaag een nieuw programma te zien dat draait om de Russische president Poetin. Moskou. Kremlin. Poetin. belooft een inkijkje te geven in de week van de president.

Het toont - zoals de meeste programma's op de Russische tv - een louter positief beeld van de Russische leider. Zo was een gedeelte van de eerste aflevering gewijd aan Poetins liefde voor kinderen.

"Als Poetin naar een moeder of kind kijkt, is het duidelijk dat hij van kinderen houdt", zei de presentator van het programma. Een woordvoerder van het Kremlin en tevens studiogast voegde daaraan toe: "Poetin houdt niet alleen van kinderen, hij houdt van mensen in het algemeen."

Bessen en beren

Ook Poetins recente vakantie in Siberië kwam aan bod. Op de beelden plukt Poetin bessen en kijkt hij naar beren omringd door bodyguards. Al was die beveiliging eigenlijk niet nodig, zei de Kremlin-woordvoerder: "Als een beer Poetin ziet - ze zijn niet dom - zal die zich netjes gedragen."

Bekijk hier beelden van het programma Moskou. Kremlin. Poetin.:

Het programma oogst veel kritiek door Kremlin-critici, omdat het de cultstatus van Poetin verder versterkt. Het Kremlin zelf zegt niet achter het programma te zitten en benadrukt dat het een eigen idee is van de televisiezender.

De eerste uitzending bracht onverwacht ook oppositieleider Navalny in beeld. Tijdens een bezoek van Poetin aan een school droeg een student een shirt met een beeltenis van Navalny. Normaliter krijgt de opponent van Poetin nadrukkelijk geen aandacht op de Russische tv.

In de eerste aflevering van Moskou. Kremlin. Poetin zou ook de verbinding tussen Poetin en de gewone Rus aan de orde moeten komen. Toch bleef het meest prangende onderwerp van deze week buiten schot: de nieuwe pensioenplannen van Poetin. De sterke verhoging van de pensioenleeftijd trok afgelopen weekend duizenden mensen naar de straten.

STER reclame