Maurycy
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Nabestaanden Maurycy (4) 'emotioneel geknakt' na verklaring NVWA

Het is bij de familie van Maurycy Biernacki als een mokerslag aangekomen dat de NVWA al twee jaar voor het dodelijke ongeluk van de 4-jarige jongen wist dat het springkussen onveilig was. "We zijn erg ontdaan", zegt oom Vincent Pover tegen NH Nieuws.

De NVWA erkende vandaag aansprakelijkheid voor het ongeluk waarbij het jongetje eind 2015 om het leven kwam. De toezichthouder zegt in gesprek te willen met de ouders om excuses aan te bieden.

Emotioneel geknakt

"Ik ben vanmiddag wel emotioneel geknakt", zegt de oom van Maurycy. "De NVWA had al twee jaar eerder moeten doorpakken. Er ontbraken logboeken, registers en dat soort dingen in het partycentrum. Als de toezichthouder daar had doorgepakt, hadden we ons nooit in deze situatie begeven."

Maurycy was op Oudejaarsdag 2015 in de indoor-speelhal Happy Days in Grootebroek toen hij van een springkussen viel. De kleuter overleed een paar dagen later.

De indoor-speelhal Happy Days

Bij een inspectie in 2013 constateerde de NVWA al dat het springkussen geen certificaat van goedkeuring had. Het bedrijf werd daar wel op aangesproken, maar maatregelen bleven uit. De toezichthouder had daarnaast moeten zien dat het toestel geen goede beveiliging had, zegt een woordvoerder van de NVWA nu.

Aangifte

De ouders stelden in juni van dit jaar de NVWA aansprakelijk. Volgens Pover had de familie niet verwacht dat het zo snel zou gaan. "Het kon ook zomaar een strijd van twee à drie jaar worden", zegt hij.

Nu de toezichthouder officieel aansprakelijkheid heeft erkend, zal de familie aangifte doen zodat de NVWA strafrechtelijk vervolgd kan worden, zegt de oom. Er loopt al een strafzaak tegen de speelhal en de buitenschoolse opvang waar de jongen die dag verbleef.

Gerechtigheid

Vrijdag is er een persoonlijke ontmoeting tussen de NVWA en de familie. "Daar zal besproken worden hoe het heeft kunnen gebeuren dat er zo veel fouten zijn gemaakt."

Pover is vooral blij dat de ouders een stap dichter bij gerechtigheid zijn. "Er valt eigenlijk niets te winnen in deze zaak. We zijn ons neefje kwijt en die krijgen we nooit meer terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl