EPA

President Duterte van de Filipijnen is in Israël. Volgens media daar hoopt Israël tijdens dit bezoek zaken te doen op het gebied van olie- en wapenhandel. Een Israëlische oliemaatschappij mag in de Filipijnen waarschijnlijk olie gaan winnen. Israël hoopt Duterte te verleiden om Israëlische wapens aan te schaffen.

Voor vandaag staat onder meer een lunch met premier Netanyahu en een bezoek aan het Holocaust-museum Yad Vashem op het programma.

Hitler

Dat laatste is opmerkelijk. Twee jaar geleden vergeleek Duterte zijn jacht op drugshandelaren en drugsgebruikers met de moord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Duterte vergelijkt zichzelf met Hilter.

Enkele dagen later bood hij zijn excuses aan. "Het was nooit mijn bedoeling om afbreuk te doen aan de nagedachtenis van de zes miljoen Joden die door de Duitsers zijn vermoord", zei hij. Dat neemt niet weg dat onder zijn regering duizenden drugshandelaren, drugsgebruikers en andere Filipijnen zijn vermoord.

Israëlische mensenrechtenactivisten hebben president Rivlin opgeroepen om Duterte niet te ontvangen. "Wij denken dat dit bezoek de reputatie van president Rivlin en zijn ambt zal schaden"", schreven ze. Er zijn geen aanwijzingen dat Rivlin afziet van het bezoek.

Vrouwen

Tegenstanders van het bezoek hebben ook moeite met Duterte's opvattingen over vrouwenrechten. Vorig jaar gaf hij militairen die tegen terroristen moesten vechten een vrijbrief om vrouwen te verkrachten.

'Ik steun je, al verkracht je drie vrouwen'

Critici verwijten premier Netanyahu dat hij banden aanhaalt met autoritaire leiders, zoals de Hongaarse premier Orban, de Poolse president Duda en president Poetin.

STER reclame