NOS Sport

Verstappen mijmert door over wedstrijdleiding na 'discutabele tijdstraf'

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

Samenvatting GP Italië: Hamilton wint, Verstappen vijfde na straf

Max Verstappen startte als vijfde en eindigde als vijfde in de Grand Prix van Italië. Het resultaat hád beter kunnen zijn.

De 20-jarige Nederlander had lang het podium in zicht, maar beet volgens de wedstrijdleiding te fel van zich af tijdens een gevecht met Mercedes-coureur Valtteri Bottas. Door een tijdstraf zakte Verstappen, die als derde over de streep kwam, naar de vijfde plaats.

Verstappens start was imponerend. Hij verschalkte Bottas en profiteerde bovendien van een spin van Ferrari-coureur Sebastian Vettel. "Dat was fijn. Ik kon hem ook makkelijk ontwijken omdat ik er redelijk ver achter zat."

De Red Bull-coureur, die zichzelf van tevoren kansloos achtte in het gevecht met Ferrari en Mercedes, had opeens het podium in zicht en hield de aandringende Bottas achter zich tot de ingreep van de wedstrijdleiding.

Verstappen stapt uit zijn auto na de race op Monza

"Ik vreesde dat ik achter Ferrari en Mercedes eenzaam in niemandsland zou rijden, maar het gat was niet eens zo groot", zegt Verstappen een uur na het vallen van de vlag. Zijn woede over de tijdstraf - tijdens de race noemde hij de ingreep via de boordradio "bullshit"- is dan weggezakt.

"Ik ben niet meer boos of teleurgesteld. We zijn uiteindelijk geëindigd waar we verwachtten te finishen. Qua snelheid horen we op deze plek. Ik ben vooral blij dat de nieuwe motor niet kapot is gegaan."

"De auto voelde goed aan. Ik denk dat Mercedes en Ferrari wat probleempjes hadden, maar we komen nog steeds veel topsnelheid tekort."

Wat ik doe is op het randje.

Max Verstappen

Juist dat gebrek aan topsnelheid vormde volgens Verstappen de basis voor de aanvaring met Valtteri Bottas. Hij gaf de Fin volgens de wedstrijdleiding in de eerste bocht te weinig ruimte.

"Je komt in deze situatie als je te langzaam bent op het rechte stuk", analyseert de Red Bull-coureur. De tijdstraf noemt hij discutabel. "Wat ik doe is op het randje, maar ik probeer gewoon mijn positie te verdedigen en ik geef hem net genoeg ruimte. Ik had niet verwacht dat ik derde zou liggen, dus ik vecht voor mijn plek."

Verstappen vindt de beslissing van de wedstrijdleiding "vrij extreem". Getergd: "Ik vind dat ze niet bij elke kleine touché meteen straffen moeten uitdelen. Dan maak je de race kapot."

De straf is koren op de molen van critici die vinden dat Verstappen te agressief rijdt, maar het lijdend voorwerp heeft daar geen boodschap aan.

Analisten die vinden dat hij vierde had kunnen worden als hij Bottas had laten gaan, zijn aan het verkeerde adres. "Zo ben ik niet. Anders laat ik het gas wel los en dan word ik gewoon vijfde."

Verstappen is er sowieso van overtuigd dat hij de Mercedes tot het einde van de race achter zich had kunnen houden. "Bottas is eigenlijk nooit zo dichtbij geweest als op dat ene moment."

"Bovendien aarzelt hij altijd bij inhaalmanoeuvres. Ik weet dat natuurlijk. Hamilton en Vettel zouden me allang voorbij zijn gegaan. Die zijn sneller en beter. Zij gaan geen veertig ronden achter me aan rijden. Zo simpel is het."

Protesteren heeft geen zin

Protesteren tegen de opgelegde straf heeft volgens Verstappen geen zin. "Ik kan er lang over blijven praten, maar het maakt uiteindelijk niks uit. Beroep aantekenen kan toch niet. Dat staat in de reglementen."

"Als de beslissing is gevallen kun je niks meer doen." Ook Mercedes-teambaas Toto Wolff doet er verder het zwijgen toe. "Ik wil de overwinning van Hamilton en het dubbele podium vieren. Ik heb geen zin in welles-nietes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl