Kees Jansma en Erik ten Hag in Studio Voetbal NOS

Ten Hag blij met de 'gave' van Frenkie en 'sieraad' Ziyech

time icon

Erik ten Hag had op een voor hem slechter moment kunnen aanschuiven bij Studio Voetbal. Een half jaar geleden bijvoorbeeld. Nu heeft hij in ieder geval een positief verhaal te vertellen. Plaatsing voor de Champions League, goede vorm in de eredivisie en tactische keuzes pakken goed uit, zoals tegen Vitesse met David Neres als nummer tien.

"We spelen al een tijdje heel aardige wedstrijden", zegt Ten Hag. "Ook tegen Standard en tegen Dinamo Kiev was het goed."

Kees Jansma herkent het plezier bij Ajax. "In de 16de minuut ging er iets niet goed tussen Lasse Schöne en Hakim Ziyech. Maar ze lachten. Het plezier spat ervan af."

"Ze hebben vertrouwen en geloof in elkaar", aldus Ten Hag. "Dan gaat het allemaal een stuk makkelijker."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Frenkie de Jong is zó belangrijk voor Ajax'

Ex-international Pierre van Hooijdonk ziet in Frenkie de Jong, vrijdag voor het eerst opgeroepen voor Oranje, een cruciale pion in het Amsterdamse aanvalsspel. "Hij is zo belangrijk in het vooruitspelen. Frenkie de Jong is een speler die fantastisch de onzichtbare bal tussen twee spelers door kan spelen. Hij raakt nooit in paniek."

"Frenkie blijft altijd rustig, ziet altijd al vooraf de oplossing", voegt Ten Hag toe. "Je kunt hem niet onder druk zetten. Een gave."

Over rugnummerkwestie: 'Hadden we anders moeten doen'

Tegen alle verwachtingen voor de zomer in bleef Hakim Ziyech bij Ajax. Tot opluchting van Ten Hag. "Hij is een sieraad voor het Nederlandse voetbal. We gingen er niet vanuit dat hij hier nog zou zijn. Daar ben ik gelukkig mee en hij zelf ook."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Hadden rugnummerkwestie Ziyech anders moeten communiceren'

Gevolg van het blijven van Ziyech was wel dat het rugnummer 10 van Ziyech al aan Dusan Tadic was beloofd. "Een vervelende kwestie. Hakim zei in april dat hij graag een volgende stap wilde maken", aldus Ten Hag. "Roma kwam en dus gingen wij op zoek naar een opvolger. En toen haakte Roma af."

Samen met directeur voetbalzaken Marc Overmars bracht Ten Hag aan Ziyech daarop het nieuws dat hij zijn nummer 10 aan Tadic moest afstaan. "Daar was hij niet blij mee. Hebben we ook van geleerd, hadden we anders moeten communiceren."

Over oude bekende Bayern: 'Fantastisch'

Met Ziyech gaat Ten Hag nu de Champions League in. De Amsterdammers nemen het op tegen AEK Athene, Benfica en Bayern München, waar Ten Hag van 2013 tot 2015 het tweede team leidde.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ten Hag: 'Kansrijk om iets te bereiken in Champions League'

"Het is fantastisch tegen een club als Bayern te spelen", zegt Ten Hag. "Een club met een geweldige entourage en het team is ook leuk, zeker met Arjen Robben. Leuk voor de Nederlandse voetbalfan dat hij naar Nederland komt."

Ten Hag acht zijn team tot iets in staat in de Champions League. "We zijn zeker kansrijk. Benfica is traditioneel sterk en de kracht van AEK kan ik niet echt inschatten, maar bij voorbaat zijn we zeker niet kansloos."

Kijk de hele uitzending van Studio Voetbal met als gasten Pierre van Hooijdonk, Kees Jansma en Erik ten Hag hier terug. Naast Ajax komen onder meer ook Oranje, Wout Weghorst, Steven Berghuis, Steven Bergwijn en Wesley Sneijder aan bod.

STER Reclame