Klaas-Jan Huntelaar

Makkelijke middag in Arnhem voor effectief Ajax

Ajax heeft de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Vitesse met groot vertoon van macht gewonnen. Na 19 minuten stond het al 0-3 en het werd uiteindelijk 0-4.

Hakim Ziyech leidde de makkelijke middag in door al in de derde minuut raak te schieten. Met links schoot Ziyech, die in Amsterdam besloot te blijven en eerder deze week een verbeterd contract tekende, de bal vanaf zo'n 25 meter - over de grond - achter doelman Eduardo.

Vier minuten later was het opnieuw raak: Klaas-Jan Huntelaar profiteerde van onoplettendheid van de Vitesse-verdediging en mocht de bal vrij inkoppen. Dusan Tadic besliste vervolgens het duel al in de 19de minuut met een fraai stiftje.

Hakim Ziyech viert de 0-1

Het contrast met de wedstrijd die de Amsterdammers eerder deze week in Kiev speelden, was groot. Afgelopen dinsdag sprong Ajax in de play-offs van de Champions League tegen Dinamo Kiev (0-0) nog erg slordig met de kansen om, nu werd het doel in de beginfase drie keer gevonden uit vier schoten op doel.

Ajax nam daarna wat gas terug en het zwak opererende Vitesse, dat nog niet had verloren dit seizoen, was niet bij machte om de marge wat te verkleinen. Voor rust schoot Ajax nog slechts een keer op doel.

Huntelaar

Na een klein uur maakte Huntelaar, op aangeven van Tadic, met een stift zijn tweede van de middag. Kort daarvoor werd een goal van de spits nog afgekeurd (buitenspel) door de videoscheidsrechter.

Door de ruime voorsprong zag Ajax-trainer Erik ten Hag kans het drietal David Neres/Daley Blind/Frenkie de Jong vroeg naar de kant te halen en wat rust te gunnen. Bij Vitesse maakte Martin Ødegaard zijn debuut. Hij viel in de rust in voor Matus Bero.

Martin Ødegaard

Vorig seizoen verloor Ajax nog met 3-2 in Arnhem en ook de seizoenen daarvoor bleek de wedstrijd in Gelredome een lastige voor Ajax. In de seizoenen 2015/2016 (1-3) en 2016/2017 (0-1) werd er nog gewonnen, maar in 2014/2015 (1-0) en 2013/2014 (1-1) morste Ajax punten in Arnhem.

Ajax boekt zijn grootste uitzege op Vitesse in de eredivisie sinds 29 november 2009, toen Ajax met 5-1 won.

Door de zege heeft Ajax het gat met PSV, dat zaterdag al met 6-1 won van Willem II, weer verkleind tot twee punten. Het passeerde AZ, dat met 3-2 verloor bij Heracles Almelo.