NOS SportAangepast

Oppermachtige Herlings wint in Turkije, kampioensfeest in Assen op komst

Herlings ook in Turkije weer superieur

Jeffrey Herlings is weer een stap dichter bij zijn eerste wereldtitel in de MXGP-klasse. De Nederlandse leider in de WK-stand boekte bij de Grand Prix van Turkije zijn 29ste manche-overwinning in totaal en de dertiende zege op rij.

De 23-jarige Herlings had, net als in de eerste manche, niet de beste start, maar ging na de eerste bochten alweer aan de leiding. Die koppositie gaf hij de rest van de race niet meer af op het circuit van Afyonkarahisar, waar voor het eerst een MXGP-race werd gehouden.

Jeffrey Herlings in actie in Afyonkarahisar

In de slotfase drong de Sloveen Tim Gajser nog wel even aan bij Herlings, maar de WK-leider hield stand en na dertig minuten racen en twee rondjes won hij met een voorsprong van ruim vijf seconden op Gajser.

Na afloop van de tweede manche legde Herlings uit dat hij zich dit weekend niet lekker voelde. "Ik was niet de normale Jeffrey. Misschien kwam het door het voedsel hier, omdat het toch anders is dan thuis. Gelukkig waren mijn races alsnog goed genoeg om te winnen."

In theorie kon Herlings vandaag wereldkampioen worden. Hij heeft in de WK-stand (833) alleen nog concurrentie van de nummer twee, Antonio Cairoli (738). De Italiaan moest in Turkije dan wel buiten de punten eindigen in de tweede manche.

Even leek dat opmerkelijke scenario waarheid te worden. Al in de eerste ronde viel Cairoli van zijn motor en moest hij vanaf de negentiende plaats aan een opmars beginnen. De Italiaan werd uiteindelijk vijftiende, waardoor Herlings zijn kampioensfeest twee weken moet uitstellen.

Zeer overtuigend

In de eerste manche was Herlings ook al zeer overtuigend. Hij kwam snel op kop en die koppositie gaf hij de hele race niet meer af. Cairoli eindigde in die eerste manche als tweede.

Superieure Herlings toont klasse in eerste manche

Glenn Coldenhoff, de andere Nederlandse motocrosser in de MXGP, eindigde in de eerste manche als zesde en werd in de tweede manche zevende.

Herlings is bezig aan een fantastisch seizoen. Hij won vijftien van de zeventien GP's waar hij aan de start verscheen (in Italië was hij door een blessure afwezig) en stond ook bij de andere twee op het podium.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl