ANP

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Italië van de vijfde plaats. Verstappen moest zijn meerdere erkennen in de Ferrari- en de Mercedes-coureurs.

Poleposition is voor Kimi Räikkönen (Ferrari), tot grote vreugde van het publiek bij het circuit van Monza. De GP van Italië is de thuisrace van Ferrari, dat acht jaar geleden voor het laatst een race won op Monza.

"Dit is de beste plek om na zo'n lange tijd weer pole te pakken", zegt Räikkönen, die voor het eerst sinds mei vorig jaar weer van poleposition vertrekt. P2 is voor zijn teamgenoot Sebastian Vettel.

Kimi Räikkönen in Monza AFP

"De eerste rij voor Ferrari is geweldig voor de tifosi. Ik zag er veel, maar in de auto kun je ze niet horen. Het was trouwens niet de perfecte ronde, maar het was genoeg. Ik hoop dat we dit morgen vast kunnen houden"

Italië niet gunstig voor Verstappen

De vijfde plaats komt niet als een verrassing voor Verstappen. Voorafgaand aan het weekend liet de Red Bull-coureur al weten dat hij op het circuit van Monza, dat veel rechte stukken kent, niet kan concurreren met de concurrentie.

"We hebben het hele jaar al een goede balans in de auto, maar we komen zoveel tekort op het rechte stuk. Dat is niet te compenseren", zei Verstappen donderdag.

Max Verstappen ANP

Het gat met de vier coureurs van de andere topteams is wel groot. Verstappen geeft 1,5 seconde toe op Räikkönen, terwijl hij de beschikking had over de nieuwste Renault-motor. Nummer vier Valtteri Bottas (Mercedes) was slecht een halve seconde langzamer dan zijn Finse landgenoot.

Ricciardo start achteraan

Vlak voor het begin van de kwalificatie waren er donkere wolken te zien boven het circuit, maar tot regen, die de verhoudingen tussen de coureurs door elkaar had kunnen schoppen, kwam het niet.

Daniel Ricciardo hield het in de tweede van in totaal drie kwalificatiesessies al voor gezien. De teamgenoot van Max Verstappen zal achteraan moeten starten, omdat hij meer dan het toegestane aantal motoren heeft gebruikt.

De startopstelling van zondag

STER reclame