Het team van Ferrari wil vlammen dit weekeinde op het eigen Monza-circuit
NOS Sport

Ferrari wil de Italiaanse ‘Temple of Speed’ heroveren

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

De druk staat vol op de ketel bij Ferrari. De Italiaanse renstal is favoriet in de thuisrace op Monza, maar de fans zijn hongerig en ongeduldig: de laatste Ferrari-overwinning in het Autodromo Nazionale was in 2010.

Het is te zien aan de uitdossingen van de fans. Op spandoeken en t-shirts prijken nog opvallend vaak glorieuze coureurs van weleer: Michael Schumacher en Fernando Alonso. "Als winnaar champagne spuiten boven die zee van tifosi, dat is een hoogtepunt uit mijn carrière", zegt Alonso. "Het is het mooiste Formule 1-podium omdat je zo dichtbij de fans bent en hun passie voelt."

Dominantie voorbij

De tweevoudig wereldkampioen bezorgde Ferrari de laatste thuiszege in 2010. In de jaren die volgden was de 'Scuderia' veroordeeld tot een bijrol, maar het tij lijkt gekeerd. Rivaal Mercedes won weliswaar de laatste vier Monza-edities, maar de dominantie van de 'zilveren pijlen' is voorbij. "Het zou goed zijn als Ferrari in eigen huis wint. De fans verdienen dat. Ze zijn hondstrouw, maar niet echt verwend de laatste tijd", legt de McLaren-coureur de vinger op de zere plek.

De tifosi hebben hun hoop gevestigd op Sebastian Vettel. De Duitser staat tweede in de WK-stand, maar boekte dit seizoen al vijf GP-zeges. Vettel is sinds hij Ferrari-coureur is vaste klant op het podium: in 2015 werd hij tweede, in 2016 en 2017 derde. 'Seb' schreef Monza drie keer op zijn naam, maar toen was hij nog in dienst van Red Bull.

Sebastian Vettel (l) en Kimi Räikkönen

Verkeerde kleur

"Mijn eerste overwinning in 2008 zal ik nooit vergeten. Ik besefte het eigenlijk niet eens, maar de tifosi omarmden me omdat Red Bulls Toro Rosso-team een Italiaanse renstal was met een Ferrari-motor. Toen ik in 2011 en 2013 won met Red Bull-Renault was het een heel ander verhaal. Ik had de verkeerde kleur."

Vettel is opgelucht dat Ferrari de zaken dit jaar eindelijk op de rails heeft. "Het team heeft het jarenlang zwaar gehad, maar nu zijn we echt opgewassen tegen Mercedes. We hebben ze op een aantal terreinen ingehaald en zijn sowieso in staat aan te vallen. Nu is het zaak de stijgende lijn door te trekken. Een thuiszege zou fantastisch zijn. Iedereen voelt dat er misschien iets bijzonders op komst is."

De viervoudig wereldkampioen blijft voorzichtig. "We mogen niet op onze lauweren rusten. In het verleden heeft Ferrari het vaak verprutst, ook hier in Monza." Vettel erkent wel dat zijn recente zege in België een goed voorteken is. "Spa-Francorchamps heeft wel iets van Monza. Het ziet er veelbelovend uit, maar we mogen niet te vroeg juichen. Dat zou ook helemaal niet gepast zijn. Ik sta niet eens bovenaan in de WK-stand. Het beste nieuws is dat onze auto het op alle circuits goed doet."

Fernando Alonso was de laatste Ferrari-coureur die won op Monza

Onder druk zetten

Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene oogt zelfverzekerd. "We zijn het aan onze stand verplicht hier te scoren en we staan er veel beter voor dan voorheen. We weten wat we moeten doen: Mercedes aanvallen en onder druk zetten. Dat zijn ze niet gewend en dan gaan ze fouten maken. Dat hebben we dit seizoen al een paar keer gezien."

Ferrari probeert de druk op Mercedes dus op te voeren. Sebastian Vettel speelt dat psychologische spel mee en pareert vragen over titelrivaal Lewis Hamilton geroutineerd. "Ik ben niet met de kracht van Mercedes bezig. Ik ben bezig met het versláán van Mercedes. Daarop zijn we gefocust. Ik wil mijn naam toevoegen aan de lijst met Ferrari-winnaars in Monza."

Räikkönen droomt

Ook Vettels teamgenoot Kimi Räikkönen droomt van een overwinning. Voor de Fin is het misschien de laatste kans. Hij heeft al dik vijf jaar (Australië, maart 2013) geen GP gewonnen en supertalent Charles Leclerc klopt al aan de deur. De altijd stoïcijnse Räikkönen blijft nuchter. "Mijn toekomst is onduidelijk. Het verleden bewijst dat alles kan. Als ik niet goed genoeg was, zat ik hier niet. Het team beslist, maar ik heb nog steeds zin. Ik hou van racen. De randzaken kunnen me gestolen worden, maar die horen er nu eenmaal bij."

Voor de 38-jarige Räikkönen is Monza een race als alle anderen. "Ja, het is een thuisrace en er is veel steun van tifosi, maar m'n werk wordt er niet anders van. Ik voel geen extra stress. Wij staan elk raceweekend onder hoge druk. Dat hoort bij deze sport. Je wint alleen als alles klopt."

De Ferrari-veteraan jaagt op zijn honderdste F1-podium, maar zegevierde nog nooit in de 'Temple of Speed'. "Het is een mooi circuit met veel historie, maar de perfecte race heb ik hier nog niet gehad. Ik heb hier eigenlijk nog nooit echt goed gereden." En passant bewijst Räikkönen de auteur van zijn kersverse biografie een slechte dienst. "Er staat weinig nieuws in dat boek. Er is weinig geheim aan me. Ik leef om te racen en bijna alles wat er in staat weten de mensen al."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl