2018: de zomer van de weerrecords
NOS Nieuws

Een record aan weerrecords: wat die ons vertellen

  • Onno Beukers

    redacteur Binnenland

  • Onno Beukers

    redacteur Binnenland

De warmste nacht ooit, een record aan zonne-energie opgewekt in een maand tijd, zestig warme dagen op rij, maar ook het laagste peil in de Rijn bij Lobith ooit. Afgelopen zomer regende het nauwelijks, behalve weerrecords.

Wat die records ons zeggen vragen we aan weerman Marco Verhoef.

De meteorologische zomer is voorbij. Wat was voor jou hét record?

"Toch vooral dat het de warmste zomer was in ruim 300 jaar. We kijken dan naar de gemiddelde temperatuur van dag en nacht. Normaal ligt die rond de 17 graden. Deze zomer was het gemiddeld 19 graden. Drie maanden lang, dag en nacht, gemiddeld 2 graden hoger dan normaal - dat is nogal wat."

De zomer van 2018 was de warmste zomer in ruim 300 jaar

Gemiddeld was het warm, maar we hadden ook bijna de heetste dag ooit...

"Ja, in Arcen (Limburg) werd het eind juli 38,2 graden. Het record stamt uit augustus 1944, toen werd het in het Gelderse Warnsveld 38,6 graden."

"Die dag, 26 juli, hoop je dan natuurlijk wel dat die verwachting uitkomt. Een record is leuk, maar als weerman vind ik het belangrijker dat mijn weersverwachting klopt. Ik zei de dag ervoor dat het record waarschijnlijk net niet zou worden gehaald, en gelukkig kwam dat zo uit."

Maar een record is toch ook lekker?

"Zeker, maar het is ook prettig als oude records blijven staan. Het zijn extremen. We leven nu in een warmer klimaat dan bij het vorige record in 1944. Ik vind het goed om te zien dat er ook in het koudere klimaat van toen extremen kunnen voorkomen."

Juli was de zonnigste maand ooit

En wat was er veel zon hè?!

"Vooral in juli ja. Toen scheen de zon 335 uur, opnieuw een record. Prettig voor iedereen met zonnepanelen, maar je moet je ook vaker insmeren. Verder is het natuurlijk niet zo gek dat het zo zonnig is geweest. Als de zon niet zoveel geschenen had dan was het ook niet zo warm geworden. Wat wel opviel was de lage luchtvochtigheid. Daarom was het ook niet zo gek dat afgelopen juli de droogste juli ooit was."

Kun jij eigenlijk goed tegen die warmte?

"Ik kan er steeds beter mee omgaan. Ik doe gewoon wat rustiger aan. Je kunt je wel druk gaan maken op zo'n dag, maar dan krijg je het alleen maar warmer. En door de lage luchtvochtigheid heb ik ook minder mensen horen klagen over de hitte. Het was niet zo benauwd."

Een aantal nachten kwam het kwik niet onder de 20 graden

Er waren wel een aantal uitzonderlijk warme nachten, hoe ga je daarmee om?

"Eigenlijk gewoon door mijn gezonde verstand te gebruiken. Ik houd de temperatuur in de gaten, als het buiten warmer is dan binnen dan houd ik mijn ramen dicht."

"Eind juli waren er een aantal nachten met minimumtemperaturen boven de 20 graden, dat slaapt heel vervelend. Maar over het algemeen koelde het 's nachts goed af."

Wat zeggen al deze records nou?

"Ik ben weerman, geen klimaatdeskundige. Maar het past wel in de trend dat de extremen toenemen en dat het warmer wordt."

Van welk record hoop je dat het nog een keer sneuvelt?

"Een koude record zou ook wel een keer leuk zijn, met een mooi pak sneeuw. Weet je trouwens dat het vannacht ook al koud wordt, 4 graden in Twente."

"Ach, als je lang genoeg zoekt kun je elke dag wel een record vinden, dat zegt me niet zoveel. Maar een seizoenrecord als deze zomer, dat is wel uitzonderlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl