Max Verstappen reed op het circuit van Monza naar de vijfde tijd in de tweede vrije training ANP
NOS Sport Autosport Formule 1 Aangepast

Verstappen maakt zich geen illusies: 'We missen topsnelheid'

De vrees van Max Verstappen werd tijdens de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Italië bevestigd: de achterstand op de twee topteams Mercedes en Ferrari is groot. De eerste training op het circuit van Monza verregende en in de tweede reed Verstappen naar de vijfde tijd. Morgen krijgt Verstappen de beschikking over een nieuwe motor, waar teamgenoot Daniel Ricciardo vandaag al mee reed.

Sebastian Vettel was de snelste, hoewel hij even van de baan schoot. Morgen is er nog een vrije training en daarna de kwalificatie (15.00 uur) voor de race van zondag (15.10 uur). De Ferrari's heersten op hun thuiscircuit in de tweede training want Kimi Räikkönen eindigde als tweede met daarna de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Geen illusies

Voor Verstappen kwam het gat met de Mercedessen en Ferrari's niet als een verrassing. "Ik was op zich best tevreden over hoe de auto aanvoelde, maar ik maak me geen illusies. Maar je weet het nooit. Ik dacht dat ik in Spa ook kansloos zou zijn, maar toen kwam ik toch nog op het podium. Daar moeten we ons maar aan vasthouden."

"De kwalificatie wordt zwaar. P5 is normaal gesproken het maximaal haalbare, maar in de race zullen we iets closer zijn. Dit blijft voor ons de lastigste race van het jaar. We missen topsnelheid."

Nieuwe motor

Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo reed voor het eerst met een nieuwe motor. "We moeten de gegevens nog analyseren, maar het ziet er redelijk goed uit. We zullen Ferrari en Mercedes niet aan kunnen vallen, maar misschien is het gat iets kleiner dan voorheen. We kunnen een paar tienden winnen, maar het wordt sowieso een tricky weekend. Het gat naar de top is niet te overbruggen", aldus Ricciardo.

Op het kletsnatte circuit van Monza werd vrijdagochtend de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië afgewerkt. Door de regen, die overigens dit weekend niet verwacht wordt bij de kwalificatie en race, werd het een sessie waar de teams weinig mee opschoten.

Opvallend was vooral dat de torenhoge favoriet Sebastian Vettel met zijn rondetijden niet verder dan de achterhoede kwam. Er werd lange tijd aan zijn bolide gesleuteld, waardoor hij maar kort in actie kwam. Hij noteerde met 1.37,867 de zeventiende tijd.

Max Verstappen rijdt zijn eerste rondjes op het natte circuit van Monza AFP

Max Verstappen werd zevende in een tijd van 1.35,665, ruim vier tienden langzamer dan zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. De Australiër reed voor het eerst met de nieuwe Renault-motor.

Die motor haperde al na een rondje, maar na het repareren van enkele kinderziektes kon Ricciardo zijn weg vervolgen.

STER reclame