Burgemeester Van der Meijden ANP

Tegen een 18-jarige Syriër is vandaag veertien dagen celstraf en onvoorwaardelijke jeugd-tbs geëist voor het bedreigen van burgemeester Van der Meijden van Laarbeek.

Dat zou hij 21 december vorig jaar hebben gedaan. De Syriër zou gefrustreerd zijn omdat hij geen huis kreeg. Hij gooide tijdens een eerste afspraak in het gemeentehuis uit woede een vaas kapot en dreigde zich met een scherf te snijden als hij geen gesprek met de burgemeester kreeg.

Hij werd daarna uitgenodigd voor een afspraak met de burgemeester, een week later. Die wilde hem een locatieverbod geven voor het gemeentehuis. Daarop zou de jongeman Van der Meijden hebben toegebeten: "Ik kom jou nog wel tegen. Ik maak je dood en ik maak je af." De burgemeester zei tegen de politie dat hij zich echt bedreigd voelde.

De verdachte - die inmiddels bij zijn ouders in Beek en Donk woont - zei tijdens de rechtszaak vandaag in Den Bosch dat hij spijt heeft. De Syriër had "niet allemaal begrepen wat de burgemeester zei".

Snel driftig

Deskundigen - onder wie een psycholoog en een psychiater - adviseren om de verdachte volgens het jeugdrecht te behandelen. Ze vinden hem verminderd toerekeningsvatbaar, schrijft Omroep Brabant.

Er is volgens hen veel gevaar voor herhaling. Hij heeft een fors temperament en kan de consequenties van zijn handelen niet altijd goed overzien. Hij wordt snel boos.

Een van de deskundigen benadrukte tijdens de zitting dat de Syriër in een kliniek moet worden behandeld. Zij adviseert gedwongen opname. Volgens de deskundigen heeft de Syriër ADHD en een posttraumatische stressstoornis.

De officier van justitie schetste tijdens de zitting het beeld van een man die overal lak aan heeft. De verdachte heeft volgens hem veel aanpassingsproblemen in Nederland. Hij werd vanwege zijn gedrag van school gestuurd en kwam - mede door drugsgebruik - ook in conflict met zijn ouders .

De advocaat van de verdachte wil ook dat haar cliënt hulp krijgt, maar vindt jeugd-tbs te ver gaan. Zij vraagt om een voorwaardelijke jeugddetentie van twee maanden. In die voorwaarden moeten dan zaken staan over zijn behandeling buiten een kliniek. De rechter doet over twee weken uitspraak.

STER reclame