Rechtse demonstranten in Chemnitz afgelopen maandag
NOS NieuwsAangepast

Gevangenisbewaarder lekte explosieve informatie over Chemnitz

Een gevangenisbewaarder in Dresden heeft het aanhoudingsbevel over de dodelijke steekpartij in Chemnitz verspreid, waarop te lezen was dat de verdachten uit Irak en Syrië kwamen. Het uitlekken van het arrestatiebevel leidde tot een geweldsuitbarsting in de Oost-Duitse stad.

De gevangenismedewerker had het arrestatiebevel gefotografeerd en verspreid. Het Saksische ministerie van Justitie heeft de man per direct geschorst.

Eerder had een rechts-populistische politicus, Jan Timke, toegegeven dat hij de foto had verspreid op Facebook, maar hij benadrukte dat hij niet de auteur was. Desalniettemin heeft de politie zijn huis in Bremerhaven doorzocht. Daarbij zijn een mobiele telefoon, tablet en pc in beslag genomen.

Op het lekken van documenten uit gerechtelijke procedures staat in Duitsland een gevangenisstraf van maximaal een jaar.

Hitler-groet

Bij de steekpartij in Chemnitz raakten in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen zwaargewond, van wie er een later overleed. Het dodelijke slachtoffer was een 35-jarige Duitser.

Nadat was uitgelekt dat de verdachten een Irakees en een Syriër zijn, braken zondag rellen uit. Extreem-rechtse demonstranten hadden het daarbij gemunt op mensen met een buitenlands uiterlijk. Ook maandag was het onrustig in Chemnitz. De politie hield toen rechtse betogers en linkse tegendemonstranten uit elkaar.

De menigte was op de been gebracht door rechtse groeperingen als Pegida en Pro Chemnitz. De kleinere groep tegendemonstranten was onder meer van de actiegroep Chemnitz Nazifrei. In totaal raakten bij de onlusten twintig mensen gewond. Tien demonstranten worden vervolgd omdat ze de Hitler-groet uitbrachten.

Bezorgdheid

Dat de identiteit van de verdachten uitlekte, leidt tot veel bezorgdheid in Duitsland vanwege de mogelijke link tussen politiefunctionarissen en rechtse actiegroepen.

In het arrestatiebevel stonden niet alleen de namen van de Irakees en de Syriër, maar ook de namen van het slachtoffer en getuigen, details over de steekwonden en het huisadres van de Irakees. Onder anderen minister Seehofer van Binnenlandse Zaken sprak er zijn afkeuring over uit.

Chemnitz ligt in de oostelijke deelstaat Saksen en is een bolwerk van rechtse bewegingen als Pegida en de partij Alternative für Deutschland. De Saksische minister-president Kretschmer (CDU) zal vanavond in een stadion in Chemnitz met burgers spreken. Buiten zullen aanhangers van Pro Chemnitz demonstreren.

Mishandeling in Wismar

In de Noord-Duitse stad Wismar, aan de Oostzee, is gisteravond een Syriër mishandeld. Hij werd op straat uitgescholden en aangevallen, naar eigen zeggen door drie Duitssprekende mannen. Hij zou door twee van hen in zijn gezicht zijn geslagen; de derde ging hem met een ijzeren ketting te lijf. De Syriër hield er onder meer een gebroken neus aan over.

De politie heeft vandaag een 26-jarige man als verdachte aangehouden. Hij is een bekende van de politie. Justitie vermoedt dat het motief van de mishandeling vreemdelingenhaat was.

'Pogrom-stemming'

De burgemeester van Wismar, de SPD'er Beyer, reageert fel op de aanval. Hij zegt dat er in Duitsland een "pogrom-stemming" heerst. Pogrom is een woord uit de Russische burgeroorlog en wordt gebruikt voor fysieke aanvallen op etnische of religieuze groepen. Ook razzia's op Joden in nazi-Duitsland, zoals de Kristallnacht in 1938, worden pogroms genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl