Wie kunnen PSV en Ajax loten in de Champions League?

time icon

PSV en Ajax hebben zich geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Dus gaan beide clubs in de kokertjes bij de loting, donderdag om 18.00 uur. Hoe is de indeling van de vier potten?

NOS

Het is alweer acht jaar geleden dat er twee Nederlandse clubs deelnamen aan de groepsfase van de Champions League. In 2010 ging het om FC Twente (tegenwoordig uitkomend in de eerste divisie) en Ajax, dat zich via de voorrondes plaatste.

Ongekende weelde

Een ongekende weelde dus voor het Nederlandse voetbal, dat het de afgelopen jaren zo zwaar heeft gehad. Volgens NOS-commentator Arno Vermeulen "moeten we een beetje realistisch blijven", maar is het deelnemen aan de Champions League wel heel belangrijk voor PSV en Ajax.

"Vorig jaar waren we totaal in rouw en na de Europa League-duels van Feyenoord, AZ en Vitesse was er paniek. En nu zou het allemaal weer geweldig zijn? We moeten wel naar de grote lijn blijven kijken", stelt Vermeulen. "Twee clubs in de Champions League is mooi, maar laten we even de poulefase afwachten."

"Het kan namelijk alle kanten op. Van Feyenoord in de Champions League zijn we ons in de eerste wedstrijden vorig seizoen kapot geschrokken. Aan de andere kant schopte PSV het twee jaar geleden nog tot de achtste finales, waarin Atl├ętico Madrid pas na strafschoppen te sterk was."

Hoog niveau

Toch is het belang van het halen van de Champions League groot, niet alleen voor de penningmeesters van PSV en Ajax. "Voor het hele Nederlandse voetbal, maar vooral ook voor jonge spelers is dit heel belangrijk", zegt Vermeulen.

"We zijn met Oranje op weg naar een EK en het is van belang dat spelers een hoog niveau kunnen halen. Bij PSV heb je spelers als Steven Bergwijn en Jorrit Hendrix, bij Ajax heb je Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, allemaal spelers met EK-potentie. De Champions League is het hoogste niveau en daar kunnen ze heel veel van leren."

De loting voor de groepsfase van de Champions League begint om 18.00 uur en is op de voet te volgen via ons Twitter-account @nosvoetbal. Ook op NPO Radio 1 houden we je op de hoogte over wie de tegenstanders van PSV en Ajax worden.

Reacties op de loting zijn te zien op NOS.nl, de NOS-app en in het Sportjournaal (18.45 uur, NPO 1) en Nieuwsuur (22.30 uur, NPO 1).

STER Reclame