Sábliková springt in de bres voor bekritiseerde coach

Novak (l) en Sábliková op EK Allround in Hamar ANP

Schaatsster Martina Sábliková springt in de bres voor haar coach Petr Novak. Novak kreeg deze week onderuit de zak van Karolina Erbanová, die stopte nadat ze naar eigen zeggen het slachtoffer werd van manipulatie, vernederingen en aanvallen van de nationale trainer.

Maar Sábliková, die ook onder Novak traint, ziet dat heel anders. "Het is niet fair. Ik wil eigenlijk niet eens reageren op haar uitbarsting, maar ik wil wel dingen rechtzetten. Elke coach heeft zijn eigen manier van trainen, dat accepteer je of niet. Dan kan je blijven of ga je weg. 'Kaja' koos ervoor om weg te gaan", schrijft Sábliková op Facebook.

'We genieten van elke medaille'

Uiteindelijk trainde Erbanová - winnaar van olympisch brons - jarenlang met Nederlandse ploegen. "Onze relatie werd daardoor wel verstoord", erkent Sábliková, maar van vernederingen wil de drievoudig olympisch kampioene niet spreken. "We genieten van elke Tsjechische medaille, omdat die het Tsjechische schaatsen helpt. Ze weet dat we altijd als een team werken, het is een kleine sport waarin we elkaar helpen. Misschien was het in de emotie, maar de dingen die 'Kaja' zegt, vind ik niet fair."

STER Reclame