Roompot ANP

De Nederlandse wielerploeg Roompot-De Nederlandse Loterij is in gesprek met de Belgische formatie Veranda's Willems, de ploeg van multitalent Wout van Aert, om te kijken naar een fusie. "We hebben de intentie om samen te gaan in 2019. We kijken nu naar alle contracten, daar zijn juristen mee bezig."

Roompot levert daarmee zijn geheel Nederlandse identiteit, die werd aangenomen bij de oprichting in 2015, definitief in. "Dat voornemen was er al", legt manager Michael Zijlaard uit, "want onze sponsor heeft belangen in België. En we hebben niet meer dezelfde positie in het Nederlandse wielrennen als vier jaar geleden."

Taco van der Hoorn ANP

Door het succes en de stabiliteit van zowel Lotto-Jumbo als Sunweb, is Roompot niet de eerste of enige ploeg waar talenten naar kijken als ze door willen stromen naar de profs.

"Grote talenten kijken eerst naar die ploegen. Wij hadden bijvoorbeeld graag Fabio Jakobsen een jaar bij ons gehad. Maar die talenten slaan het procontinentale niveau gelijk over. Dan moeten wij ook gaan nadenken. We hebben nu gewoon een andere toegevoegde waarde voor het Nederlandse wielrennen."

Genoeg budget

En dus is een fusie met de eveneens procontinentale ploeg van Veranda's Willems een optie. Of is het noodzakelijk? "Nee, voor ons niet. We kunnen ook zelfstandig door. De co-sponsor haakt dan wel af, De Nederlandse Loterij, maar we hebben een budget om op dezelfde manier verder te gaan."

Wout van Aert is drievoudig wereldkampioen veldrijden, maar hij is eveneens een groot talent op de weg ANP

Met een fusie zou Roompot wel meer zekerheid krijgen op het fietsen van grote wedstrijden. "We zien allebei een win-win-situatie. Wij zijn kleine ploegen die altijd op zoek moeten naar wildcards voor wedstrijden. En we willen allebei meer bekendheid, wat voor sponsoring een goede zaak zou zijn."

Twee vliegen in één klap

Met de aandacht die Wout van Aert genereert, zou Roompot twee vliegen in één klap slaan. "Hij zal een belangrijke rol vervullen. Er is ons verzekerd dat hij zijn contract wil uitdienen. Dat moet hij in principe ook. En uiteraard gaan we Wout dan onderaan de heuveltjes afzetten."

Het is een publiek geheim dat Van Aert na 2019 in dienst zal treden van de wielerploeg Jumbo, waarvan de hoofdsponsor zich ook op de Belgische markt wil storten.

Ondanks de Belgische invloeden hoopt Roompot zijn eigen identiteit te behouden. "We zijn een aanvalsploeg. In de wedstrijden waarin Wout niet meedoet, willen we nog wel meezitten in de vroege vlucht. Nou, dat soort zaken bespreken we allemaal deze dagen."

'Een spannende week'

Ook de namen die er op het shirt zullen staan en in welke volgorde, is nog niet duidelijk. Binnen een week hoopt Zijlaard op meer nieuws. "Het is een spannende week. De renners zijn op de hoogte van wat er speelt."

STER reclame