NOS NieuwsAangepast

Franse en Britse vissers in gesprek na 'zeeslag' in Kanaal

Groot-Brittannië zegt dat het in gesprek is met de Franse autoriteiten om te voorkomen dat het opnieuw tot een confrontatie komt tussen vissers uit de twee landen. Eerder deze week werden Britse boten verjaagd door Fransen nadat ze hun netten hadden uitgegooid om coquilles te vissen.

Voor de kust van Normandië liep het flink uit de hand. Zeker 35 Franse boten omsingelden en ramden vijf grotere Britse vaartuigen. "We werden omsingeld en ze gooiden benzinebommen naar ons. Het was een gekkenhuis", zegt een Britse visser tegen persbureau Reuters.

Volgens de Franse autoriteiten werden over en weer projectielen gegooid. De Britten werden uiteindelijk weggejaagd en keerden beschadigd terug in de haven van Brixham.

Kijk hieronder hoe een Engels vissersschip in botsing komt met de Fransen:

Zeeslag tussen Franse en Britse vissers om coquilles

Bij de confrontatie tussen de vissers vielen geen gewonden. Wel kwamen er veel reacties van zowel Franse als Britse zijde. De Europese Commissie riep de twee landen op om op vreedzame wijze tot een oplossing te komen. De vissers hebben zelf al toegezegd dat ze om tafel gaan om de rust te herstellen.

Er zijn al zo'n vijftien jaar spanningen tussen vissers die voor de kust van Normandië varen. De Fransen mogen de schelpdieren alleen vangen tussen 1 oktober en 15 mei. Volgens de Franse wet moeten de beesten daarna een rustperiode hebben. Voor de Britten geldt die wet niet, tot irritatie van de Fransen.

Milieuorganisaties vinden het teleurstellend dat er in deze tijd van het jaar überhaupt op coquilles wordt gevist. Volgens hen houdt alleen Frankrijk voldoende rekening met het milieu door de coquille-visserij in de zomer te verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl