Bisschop Gerard de Korte

Bisschop De Korte: 'Paus mag actiever maatregelen nemen'

Paus Franciscus heeft te maken met een kerkopstand van binnenuit, aangejaagd door aartsbisschop Carlo Maria Viganò. De paus doet hier nog geen uitspraken over, maar het grootste Nederlandse bisdom doet dat wel. Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch zegt achter de paus te staan. Wel mag hij actiever zijn in het nemen van maatregelen.

De Korte veroordeelt de beschuldiging van Viganò en vindt het "heel bijzonder" dat de hooggeplaatste aartsbisschop de paus aanvalt. "Het lijkt alsof Viganò opkomt voor de zorg voor kinderen. Maar hij speelt eigenlijk kerkpolitiek en wil via die kinderen paus Franciscus beschadigen."

Nadat het bezoek van de paus aan Ierland vorige week was overschaduwd door de misbruikschandalen die recent naar boven zijn gekomen, eiste aartsbisschop Viganò zijn aftreden. De paus zou al jarenlang hebben geweten van het misbruik van kardinaal Theodore McCarrick. De Amerikaanse kardinaal wordt onder meer beschuldigd van seksueel misbruik van een jongen van 16 jaar in de jaren 70.

Ook fouten

De Korte: "De discussie gaat volgens mij over hoe je om moet gaan met bisschoppen die willens en wetens zaken verborgen houden en zelf misbruik hebben gepleegd. Bisschoppen kunnen dat zelf natuurlijk niet doen. Iemand daarboven, in dit geval de paus, moet die maatregelen nemen."

Het zou wel goed zijn als de paus meer daadkracht laat zien, vindt de Nederlandse bisschop. "Dat heeft hij in een aantal gevallen al wel gedaan. Maar daar zou waarschijnlijk wel een tandje bij kunnen. En ik denk ook dat heel veel katholieken hopen dat hij dat in de nabije toekomst zal doen."

De Korte hoopt dat de paus niet hoeft af treden. "Ik ben heel gelukkig met paus Franciscus en ik denk dat hij voor de kerk heilzaam is", aldus De Korte. Dit geldt volgens hem ook voor de andere Nederlandse bisschoppen. "Ik heb geen reden om aan te nemen dat dat niet het geval is."

Reportage en gesprek: Paus Franciscus ligt onder vuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl